Spis treści
Dlaczego warto jeść arbuza?
Arbuz ta duża, dyniowata roślina o skórce w ciemnozielone prążki i intensywnie czerwonym środku tak naprawdę wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie nadal rośnie także poza plantacjami. Obecnie arbuzy uprawia się głównie we Włoszech, Hiszpanii i na Węgrzech, ale popularne są w całej Europie. Od wieków wiadomo, ze poza słodkim smakiem, korzystnie wpływają też na cały organizm.
Arbuz zawiera:
- witaminę A
- witaminę C
- potas
- magnez

Spożywanie arbuzów obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poprawia elastyczność naczyń krwionośnych.
Sięgajmy więc po arbuza jak najczęściej. Szczególnie w sezonie. Wybierajmy tylko dobre! Dobry arbuz nie powinien mieć żadnych wgnieceń ani uszkodzeń na powierzchni – twarda skórka po naciśnięciu kciukiem nie powinna się uginać.
Orzeźwiający napój arbuzowy

Składniki
- ćwiartka dużego arbuza
- sok z połowy cytryny
- połowa cytryny pokrojonej na plasterki
- 2 łyżki syropu limonkowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie)
- woda mineralna do rozcieńczenia (ok. 2 szklanki)
- listki mięty (garść)
- listki melisy (garść)
- kostki lodu
Wykonanie
Arbuza pokroić na kawałki i usunąć pestki. Zblendować go w blenderze razem z listkami mięty i melisy. Przelać zmiksowanego arbuza do dzbanka. Wcisnąć sok z cytryny. Dolać syropy - limonkowy i miętowy. Dolać wodę i kostki lodu. Wymieszać, udekorować plasterkami cytryny i gotowe!
Przepis Anny Cyganik-Idęć
Sałatka z arbuzem szefa kuchni

Składniki
- 100 g rukoli
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 200 g ogórka zielonego
- 50 g sera blue
- 100 g arbuza
- miód
- 50 g orzechów włoskich
Sos:
- 3 łyżki musztardy dijon
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie
Na rukoli ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w półksiężyce ogórka i w kostkę arbuza bez pestek. Na patelni rozgrzać miód i wysypać orzechy włoskie. Intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło i po zarumienieniu wysypać na talerz wyłożony papierem, schłodzić. W tym czasie w słoiku wymieszać składniki na sos.
Na sałatkę skruszyć ser blue, schłodzone orzechy w karmelu i na końcu polać sosem.
Źródło przepisu: Dwór Korona Karkonoszy
Lekka, zdrowa i orzeźwiająca sałatka z arbuzem

Składniki
- 5 liści sałaty kruchej
- 10 liści sałaty dębowej
- ćwiartka arbuza
- 10 sztuk pomidorków cherry
- garść kiełków brokuła
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie
Z arbuza odkroić skórę i pokroić go w kostkę. Pomidorki cherry przekroić na pół. Sałaty opłukać i rozdrobnić na mniejsze kawałki.
Do sałaty dodać arbuza, pomidorki oraz kiełki. Dokładnie razem wszystko wymieszać.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressingiem polać sałatkę.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Soczysta sałatka z arbuzem i serem feta

Składniki
- garść lub dwie świeżych liści szpinaku
- plaster arbuza
- 1/4 cukinii
- ok. 50 g sera typu feta do pokrojenia w kostkę
- oliwa i ocet balsamiczny do doprawienia
- kilka sztuk świeżych listków kolendry
Wykonanie
Liście szpinaku umyć i osuszyć. Jeśli są duże, poszarpać je na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu lub półmisku. Cukinię pokroić w drobną kostkę i dorzucić do szpinaku. Jeśli to koniecznie wypestkować arbuza i pokroić go w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę i dodać do arbuza. Z wierzchu posypać sałatkę kolendrą. Doprawić oliwą i octem balsamicznym. Przepis podano dla jednej osoby.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”
Ciasto „Arbuzowa Alabama”

Składniki na biszkopt
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki kakao
Masa z kaszy manny
- 1,5 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 ml likieru waniliowego
Mus arbuzowy
- 1 kg miąższu z arbuza
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Dodatkowo
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- kandyzowana papaja do dekoracji
Wykonanie
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na blaszkę (wym. 24x24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty.
Masa: Mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę. Cały czas mieszając gotować przez 4 minuty. Kaszkę odstawić do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimną kaszkę. Na końcu do masy wlać likier. Całość utrzeć na jednolitą masę.
Mus: Miąższ z arbuza pokroić na mniejsze kawałki. Usunąć pestki. Owoc przełożyć do wysokiego naczynia i miksować blenderem na jednolity mus. Mus arbuzowy przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Na jeden blat biszkoptu wyłożyć połowę masy, wyrównać. Na masę wyłożyć gęstniejący mus arbuzowy. Wyrównać i odstawić do stężenia. Na stężony mus wyłożyć drugą część masy z kaszki, wyrównać. Masę przykryć drugim blatem biszkoptu. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Płynną czekoladę rozsmarować na cieście. Wierzch ciasta posypać kandyzowaną papają.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Deser arbuzowy z pistacjami

Składniki:
- 1 kg arbuza
- 35 g cukru pudru
- 35 g żelatyny Delecta
- 50 ml wrzątku
- 3 krople aromatu waniliowego Delecta
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie pistacji Bakalland
Wykonanie
Wycisnąć sok z arbuza – przez sokownik lub za pomocą blendera. Sok zmiksować z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym.
W kilku łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę, mieszając proszek do całkowitego rozpuszczenia.
Sok z arbuza podgrzać na małym ogniu, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać całość do połączenia składników. Następnie krem wystudzić i przelać do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Opakowanie pistacji zalać wrzątkiem i obrać ze skórek, a następnie posiekać.
Stężały deser podawać na ochłodzonym talerzu, delikatnie wyciągając z foremki. Wierzch udekorować pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.
