We wrześniu i na początku października indeks cen w branży mleczarskiej był stały. Wzrost odnotowano na ostatniej sesji z 19 października 2021 roku i wyniósł on 2,2 procent. Z kolei średnia cena wyniosła 4061 dolarów amerykańskich. Kolejna sesja zaplanowana jest na 2 listopada.
Wzrost notowań poszczególnych artykułów mlecznych:
- laktoza - + 5,9 procent, cena 1258 USD,
- masło - + 4,7 procent, cena 5111 USD,
- ser cheddar - + 2,9 procent, cena 4426 USD,
- mleko w proszku odtłuszczone - + 2,5 procent, cena 3401 USD,
- mleko w proszku pełne - + 1,5 procent, cena 3803 USD,
- bezwodny mleczny tłuszcz - + 2,5 procent, cena 6151 USD.
Nie odnotowano ofert w zakresie serwatki w proszku i maślanki w proszku.
To też może Cię zainteresować
Mleko i artykuły mleczne w Polsce
Jak podaje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, trend wzrostowy dla mleka widoczny jest także u nas w kraju. - Średnia cena surowca we wrześniu ukształtowała się na poziomie 155,71 zł/hl i była o 3,4 proc. wyższa niż w sierpniu bieżącego roku oraz o 12,7 proc. wyższa niż we wrześniu 2020 roku – informują.
Z kolei z danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i Polskiej Izby Mleka wynika, że w okresie 11-17 października 2021 roku zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW zbywały masło w blokach przeciętnie po 21,63 zł/kg - to o 3,5 proc. więcej niż tydzień wcześniej i o 10,6 proc. drożej niż przed miesiącem. Ceny mleka w proszku odtłuszczonego - 12,09 zł/kg, o 1,5 proc. więcej niż tydzień wcześniej i o 3,8 proc. więcej niż zeszłego miesiąca.
Źródło: PFHiPM, GDT, KOWR, PIM
