Nowa inspekcja przejmie wszystkie zadania Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (zostaną zlikwidowane), a także część zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej.
Resort Krzysztofa Jurgiela, któremu będzie podlegać nowy twór przywołuje unijne dane. Podaje, że w 23 krajach dokonano scalenia istniejących urzędów, a w 14 państwach nadzór nad bezpieczeństwem żywności sprawuje minister odpowiedzialny za rolnictwo.
Redakcja poleca:Czego oczekujesz od serwisu i prasy rolniczej? Wypełnij ANKIETĘ
„Skonsolidowany nadzór nad produkcją żywności w Polsce jest konieczny, bo zapewni jej wysoki poziom bezpieczeństwa oraz podniesienie jakości i wartości. Przyczyni się także do wyeliminowania nieuczciwych praktyk w handlu żywnością (np. fałszowania żywności)", czytamy w informacji prasowej.
Struktura nowej inspekcji:
- Główny Inspektor Bezpieczeństwa Żywności
- wojewódzki i graniczny inspektor
- powiatowy inspektor
Główny Inspektor ma składać ministrowi rolnictwa, do 31 maja każdego roku, sprawozdanie z realizacji zadań. Będą funkcjonować przy nim organy doradczo-opiniodawcze:
- Rada Sanitarno-Epizootyczna
- Rada do spraw Laboratoriów
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!
wideo: x-news/ Agencja TVN