Kontrole pasiek są wyrywkowe. jeśli inspektorzy znajdują w jakimś ulu bakterie zgnilca amerykańskiego przekraczają dopuszczalne normy, to cała rodzina pszczela idzie do utylizacji - do spalenia.
Teren zapowietrzony jest oznakowany. Przy wjeździe do niego są tablice ostrzegawcze z napisami: "Uwaga. Zgnilec amerykański pszczół. Obszar zapowietrzony".
Według rozporządzenia wojewody w obszarze zapowietrzonym nakazuje się:
- wykonanie przeglądu pasiek przez wyznaczonych urzędowych lekarzy weterynarii;
- niezwłoczne zgłaszanie przypadków zachorowań pszczół z objawami mogącymi wskazywać na zgnilec amerykański pszczół właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii.
W obszarze zagrożonym zakazuje się:
- przemieszczania rodzin pszczelich, matek pszczelich, czerwia, pszczół, pni pszczelich, produktów pszczelich oraz sprzętu i narzędzi używanych do pracy w pasiece – bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii;
- organizowania wystaw i targów z udziałem pszczół.
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Krakowie na swoich stronach interentowych ostrzega przed zgnilcem i opisuje chorobę.
Zgnilec amerykański pszczół (nazywany także zgnilcem złośliwym) jest chorobą wywoływaną przez bakterie i występuje u pszczół miodnych oraz u innych gatunków pszczół na całym świecie.
Choroba atakuje larwy pszczół. Ta groźna bakteria wytwarza przetrwalniki, które są bardzo odporne na niskie i wysokie temperatury oraz na działanie wielu środków dezynfekujących. Zakażenie następuje drogą pokarmową – podczas karmienia larw przez robotnice. Zainfekowany czerw zwykle umiera, a przetrwalniki w zasklepionych komórkach mogą przetrwać przez wiele lat.
Źródło: Dziennik Polski