Stoiska targowe z pysznościami spotkać można na górnej Równi Krupowej. - Wśród wystawców są lokalni producenci wyrobów tradycyjnych z różnych stron Polski. To najrozmaitsze produkty spożywcze, które łączy fakt, że są to produkty tradycyjne, naturalne i zdrowe – mówi Helena Buńda z Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury, która organizuje targi.
Targi to raj przede wszystkim dla smakoszy. Ci jednak nie znajdą tam jednak hot-dogów, pizzy czy hamburgerów. Ale produkty, którymi z dawien dawna zajadali się Polacy. Szczególnie bogata jest oferta jeśli chodzi o miody. Tych na targach jest naprawdę sporo.
Miłośnicy naturalnych słodkości będą mieli w czym wybierać. Swoje pyszności na targi przygotowały także gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich z Rzepisk i Kościeliska. Na zakopiańskich targach prezentują się także Babki z Wypiekami, czyli Koło Gospodyń Wiejskich z Bolesławic z woj. pomorskiego. Panie serwują wędzone wędliny, ogórki małosolne, pomorskie borówki, a także galantynę ze swojską kiełbasą.
Oprócz smakołyków, na targach prezentują się także twórcy ludowi jak również producenci unikatowych zabawek, ubrań, elementów garderoby, czy ozdóbek.
Na scenie targowej odbywają się występy. Prezentują się m.in. zespoły góralskie. Targi oficjalnie otwarte otworzył starosta tatrzański Piotr Bąk. W otwarciu uczestniczyli także przedstawiciele miasta Zakopane, a nawet… Michał Doleżal, trener polskich skoczków.
Targi potrwają do niedzieli 15 sierpnia.
- Na dnie Jeziora Czorsztyńskiego leży zatopiona wieś. Tak kiedyś wyglądało to miejsce
- "Bangladesz" na Siwej Polanie. Buda za budą, pamiątki, kiełbaski i lane piwo
- To był kiedyś legendarny budynek na Krupówkach. Dziś w budynku hula wiatr
- Tatry. Legendarny Mnich - marzenie turystów i taterników [NIESAMOWITE ZDJĘCIA]
- Jak wyglądało Zakopane 30 lat temu i jak wygląda teraz? Miasto bardzo się zmieniło
- Tatry. Remonty szlaków idą pełną parą. To ciężka ręczna robota [ZDJĘCIA]
