reklama

Zakopane włączyło się do światowej akcji kuchni francuskiej [ZDJĘCIA]

Łukasz Bobek
Łukasz Bobek
Zaktualizowano 
Restauracja Zakopiańska jako jedyna na Podhalu wzięła udział w światowej akcji kuchni francuskiej - Goût de France. W tym roku była to już czwarta edycja tej imprezy. Polegała ona na tym, że tego samego dnia – w pierwszy dzień wiosny – na całym świecie w 3300 restauracji odbyła się wyjątkowa kolacja dedykowana kuchni francuskiej.

Tegoroczna akcja Goût de France została oficjalnie przedstawiona 6 marca 2018 r. przez Jeana-Yvesa Le Driana, ministra ds. europejskich i zagranicznych rządu francuskiego, sekretarza stanu Jeana-Baptiste Lemoyne i wielkiego szefa kuchni Alaina Ducasse. Goût de France to wydarzenie jedyne w swym rodzaju. Ma ono uhonorować francuską gastronomię, proponując jednego dnia, w środę 21 marca, menu „à la française” w 152 krajach na pięciu kontynentach, czasami w najbardziej nieoczekiwanych miejscach. W 4. edycji uczestniczyło ponad 150 francuskich ambasad i 3300 restauracji, z czego 1300 w samej Francji. W Polsce w akcji wzięło udział 130 restauracji, w tym jedna na Podhalu - Restauracja Zakopiańska.

- To dla nas wielkie wyróżnienie, że udało nam się zakwalifikować do tej akcji. Kuchnia francuska jest podstawą i bazę niemal wszystkich innych kuchni. Każdy czerpie z te kuchni. I to jest taki pokłon w stronę tej kulinarnej kolebki, żeby na pięciu kontynentach serwować tego samego dnia francuskie frykasy - mówi Tomasz Gut, manager Restauracji Zakopiańskiej, która drugi rok z rzędu wzięła udział w akcji Goût de France. Restauracja, która na co dzień serwuje specjały oparte o produkty tradycyjne z Podhala, w pierwszy dzień świąt przestawiła się na smaki francuskie.

W ten francuski dzień w restauracji można było spróbować ostryg z sosem z limonki, panierowanego sera camembert w cieście francuskim, z konfiturą z szalotki, fois gras z kaczki z chałką i konfiturą pomarańczową, zupę cebulową z truflą, tournedos z gęsi w sosie z wędzonej śliwki z czerwonym winek, a także suflet pomarańczowy i ratatouille z owoców w sosie migdałowym. Nie zabrakło także żabich udek, małży, koreczków serowych, czy kalmarów w cieście.

- Na co dzień nie serwujemy francuskich specjałów, ale dania kuchni góralskiej, podhalańskiej. Dlatego ten dzień był także wyjątkowy dla mnie i mojej załogi. Bo musieliśmy się przygotować do tych dań – mówi Mariusz Bizub, szef kuchni w Restauracji Zakopiańskiej. - Musieliśmy wcześniej zamówić składniki na te dania, bo wiadomo, że nie wszystko od ręki z tej kuchni dostępne jest w Zakopanem.

ZOBACZ KONIECZNIE:

Smaczne mięso i wędliny na Wielkanoc

Źródło:Agencja Informacyjna Polska Press

Gazeta Krakowska

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3