Zakopane włączyło się do światowej akcji kuchni francuskiej...

    Zakopane włączyło się do światowej akcji kuchni francuskiej [ZDJĘCIA]

    Łukasz Bobek

    Aktualizacja:

    Gazeta Krakowska

    Zakopane włączyło się do światowej akcji kuchni francuskiej [ZDJĘCIA]
    1/10
    przejdź do galerii

    ©Łukasz Bobek

    Restauracja Zakopiańska jako jedyna na Podhalu wzięła udział w światowej akcji kuchni francuskiej - Goût de France. W tym roku była to już czwarta edycja tej imprezy. Polegała ona na tym, że tego samego dnia – w pierwszy dzień wiosny – na całym świecie w 3300 restauracji odbyła się wyjątkowa kolacja dedykowana kuchni francuskiej.
    Tegoroczna akcja Goût de France została oficjalnie przedstawiona 6 marca 2018 r. przez Jeana-Yvesa Le Driana, ministra ds. europejskich i zagranicznych rządu francuskiego, sekretarza stanu Jeana-Baptiste Lemoyne i wielkiego szefa kuchni Alaina Ducasse. Goût de France to wydarzenie jedyne w swym rodzaju. Ma ono uhonorować francuską gastronomię, proponując jednego dnia, w środę 21 marca, menu „à la française” w 152 krajach na pięciu kontynentach, czasami w najbardziej nieoczekiwanych miejscach. W 4. edycji uczestniczyło ponad 150 francuskich ambasad i 3300 restauracji, z czego 1300 w samej Francji. W Polsce w akcji wzięło udział 130 restauracji, w tym jedna na Podhalu - Restauracja Zakopiańska.

    - To dla nas wielkie wyróżnienie, że udało nam się zakwalifikować do tej akcji. Kuchnia francuska jest podstawą i bazę niemal wszystkich innych kuchni. Każdy czerpie z te kuchni. I to jest taki pokłon w stronę tej kulinarnej kolebki, żeby na pięciu kontynentach serwować tego samego dnia francuskie frykasy - mówi Tomasz Gut, manager Restauracji Zakopiańskiej, która drugi rok z rzędu wzięła udział w akcji Goût de France. Restauracja, która na co dzień serwuje specjały oparte o produkty tradycyjne z Podhala, w pierwszy dzień świąt przestawiła się na smaki francuskie.

    W ten francuski dzień w restauracji można było spróbować ostryg z sosem z limonki, panierowanego sera camembert w cieście francuskim, z konfiturą z szalotki, fois gras z kaczki z chałką i konfiturą pomarańczową, zupę cebulową z truflą, tournedos z gęsi w sosie z wędzonej śliwki z czerwonym winek, a także suflet pomarańczowy i ratatouille z owoców w sosie migdałowym. Nie zabrakło także żabich udek, małży, koreczków serowych, czy kalmarów w cieście.

    - Na co dzień nie serwujemy francuskich specjałów, ale dania kuchni góralskiej, podhalańskiej. Dlatego ten dzień był także wyjątkowy dla mnie i mojej załogi. Bo musieliśmy się przygotować do tych dań – mówi Mariusz Bizub, szef kuchni w Restauracji Zakopiańskiej. - Musieliśmy wcześniej zamówić składniki na te dania, bo wiadomo, że nie wszystko od ręki z tej kuchni dostępne jest w Zakopanem.

    ZOBACZ KONIECZNIE:




    Smaczne mięso i wędliny na Wielkanoc

    Źródło:Agencja Informacyjna Polska Press

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Polecamy

    NAUCZYCIEL ROKU | Trwa głosowanie, można jeszcze zgłaszać kandydatów

    NAUCZYCIEL ROKU | Trwa głosowanie, można jeszcze zgłaszać kandydatów

    HIPOKRATES MAŁOPOLSKI 2018 | [WIELKI FINAŁ WOJEWÓDZKI]

    HIPOKRATES MAŁOPOLSKI 2018 | [WIELKI FINAŁ WOJEWÓDZKI]

    Posiłki w więzieniach czyli tak wygląda jadłospis skazańców [ZDJĘCIA]

    Posiłki w więzieniach czyli tak wygląda jadłospis skazańców [ZDJĘCIA]

    Bezdymna rewolucja: jak nowatorskie wyroby pomagają opornym palaczom

    Bezdymna rewolucja: jak nowatorskie wyroby pomagają opornym palaczom