Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie przed jajami skażonymi salmonellą. Ich spożycie może skończyć się poważnym zatruciem.
W jajach spożywczych stwierdzono obecność bakterii Salmonella Enteritidis - informuje Główny Inspektor Sanitarny. Zgodnie z komunikatem GIS nie należy spożywać przede wszystkim na surowo jaj sprzedawanych pod nazwą: "Jaja z chowu klatkowego kl. wag. M”.
Skażone salmonellą jajka mają na skorupce numer partii: 3PL26111314. Ostrzeżenie GIS dotyczy jajek o terminie przydatności do spożycia: 23.07.2018 oraz 24.07.2018. Badanie wykonane przez sanepid wykazało w nich bakterie salmonelli.
Producentem wycofanych ze względu na salmonellę jaj jest Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas Tychów Nowy. Za ich pakowanie odpowiedzialny był działający w ramach fermy Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas.
Jak informuje GIS, jajek o numerach partii wskazanych w komunikacie nie należy spożywać w szczególności na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Osoby, które kupiły jajka z partii skażonych salmonellą mogą zwracać je do miejsca zakupu.
Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas poinformował konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu.
Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta: http://fdniewczas.pl/ Wycofane z obrotu jaja zostaną przekazane do utylizacji pod nadzorem organów Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej.