Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapiekany indyk [PRZEPIS]

Magdalena Maciejewska
Przepis na zapiekany indyk.

Magdalena Maciejewska, autorka bloga Paapilotkaa jest przede wszystkim mamą małej Mai. - Moja kuchnia to potrawy tworzone z myślą o najbliższych. Chciałabym, żeby moja córeczka i mąż odbierali moją kuchnię słowami „smaki dzieciństwa”, „obiad jak u mamy”, „domowe jedzenie” - mówi autorka bloga.

Składniki

  • pierś z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • liść laurowy
  • łyżka bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • łyżka musztardy
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soli
  • litr wody

Wykonanie
Filet z piersi indyka umyć i głęboko naciąć.

Do garnka wlać litr wody, rozpuścić w nim 2 łyżki soli i włożyć filet. Garnek z indykiem wstawić na 2 godziny do lodówki.

W międzyczasie przygotować pastę przyprawową. Do miseczki włożyć paprykę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, bulion i oliwę z oliwek.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Po upływie dwóch godzin natrzeć indyka przygotowaną pastą przyprawową i zawinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze 220 stopni przez 40 minut.

Następnie rozchylić folię i dopiec jeszcze przez 10 minut.

Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska