Magdalena Maciejewska, autorka bloga Paapilotkaa jest przede wszystkim mamą małej Mai. - Moja kuchnia to potrawy tworzone z myślą o najbliższych. Chciałabym, żeby moja córeczka i mąż odbierali moją kuchnię słowami „smaki dzieciństwa”, „obiad jak u mamy”, „domowe jedzenie” - mówi autorka bloga.
Składniki
- pierś z indyka
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- liść laurowy
- łyżka bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- łyżka musztardy
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soli
- litr wody
Wykonanie
Filet z piersi indyka umyć i głęboko naciąć.
Do garnka wlać litr wody, rozpuścić w nim 2 łyżki soli i włożyć filet. Garnek z indykiem wstawić na 2 godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotować pastę przyprawową. Do miseczki włożyć paprykę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, bulion i oliwę z oliwek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Po upływie dwóch godzin natrzeć indyka przygotowaną pastą przyprawową i zawinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze 220 stopni przez 40 minut.
Następnie rozchylić folię i dopiec jeszcze przez 10 minut.
Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata
Źródło: Dzień Dobry TVN