https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

ZAPYTAJ LEKARZA | Jak powinna wyglądać nasza dieta wiosną i latem?

PG
Drodzy Czytelnicy. Czekamy na pytania dotyczące spraw szczególnie ważne dla Państwa zdrowia. Współpracuje z nami kilkudziesięciu lekarzy, wybitnych specjalistów, którzy chętnie na nie odpowiedzą. Najciekawsze opublikujemy w wydaniu papierowym, a wszystkie odpowiedzi będziemy publikować na bieżąco w serwisie Strona Zdrowia. Pytania należy przysyłać na adres e-mail: [email protected]

Temperatury są coraz wyższe i w związku z tym mamy ochotę zmienić dietę na lżejszą. Jak to zrobić?

Kamila Sobaś: Przede wszystkim pijmy dużo wody mineralnej, dzięki czemu utrzymamy odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie. Średnio zaleca się picie 1,5-2 litrów wody dziennie, ale też trzeba zwrócić uwagę, czy nasz organizm nie potrzebuje jej więcej i uzależnić ilość wypijanego płynu na przykład od masy ciała. Oprócz wody warto też sięgnąć po zieloną herbatę oraz słabe napary z ziół, na przykład z pokrzywy lub rumianku. Organizm nawodnią także odpowiednio rozcieńczone soki owocowe. Zawarte w nich kwasy owocowe stymulują oczyszczanie organizmu z toksyn. Najlepsze będą samodzielnie przygotowane soki owocowe lub owocowo-warzywne. Pamiętajmy też, by napojów nie pić mocno schłodzonych, a wodę mieć przy sobie cały czas i sięgać po nią od razu, gdy poczujemy pragnienie. Sposób nawadniania organizmu też jest ważny. Wodę pijemy cały czas, małymi łykami. Przy wysokich temperaturach metabolizm jest szybszy i łatwiej o odwodnienie organizmu.

Jak powinna wyglądać nasza dieta wiosną i latem?
Kamila Sobaś: Włączmy do diety potrawy z dużą zawartością wody, w postaci płynnej lub półpłynnej. Idealne na lato będą chłodniki na bazie kefiru, maślanki czy jogurtu. Warto też spróbować lekkich zup owocowych. Świetnie orzeźwia na przykład cytrynowa. Do tego surówki i sałatki, również owocowe, ale bez majonezu, za to z dodatkiem świeżych ziół. Podczas upałów najlepiej zrezygnować z tłustych, ciężkostrawnych potraw. Najlepsze będą te przygotowywane na parze lub gotowane. Możemy też sięgać po potrawy duszone lub grillowane z małą ilością tłuszczu. Jak najczęściej sięgajmy też po warzywa i owoce. Ograniczmy tłuszcz i białko, które obciąża nerki i wątrobę. W wiosennej diecie powinno się też znaleźć więcej węglowodanów, przede wszystkim kasz, które świetnie smakują z warzywami, a kasza jaglana również z owocami.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

Te domowe aktywności pomogą Ci szybko spalić kalorie!

Zdrowy kręgosłup - oto ćwiczenia, które pomogą. Wypróbuj!

Naturalne afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn, które na pewno masz w swojej kuchni [ZDJĘCIA]

Te witaminy i mikroelementy wzmocnią twój organizm [ZDJĘCIA]

Nie chcesz zachorować na raka? Oto 6 najważniejszych zasad diety

Lista domowych czynności, które poprawiają zdrowie i urodę

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gabi

Uważam, że najlepiej samemu sprawdzić jaka dieta jest dla nas najlepsza, niż sugerować się innymi opiniami i poradami. W swojej umiarkowanej diecie korzystam z soków wg. przepisów terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Dzięki takim sokom które uzupełniają dietę w witaminy i enzymy zawsze czuję się zdrowsza i pełna energii. Wiem, że takie soki są zdrowe i pyszne w smaku po warunkiem, że sami je wyciskami.

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska