Uśmiercenie ryb
Główny Lekarz Weterynarii zaleca, by sprzedaż ryb odbywała się po ich uśmierceniu w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę kręgowców. Raport EFSA wskazuje, że najlepsze metody to mechaniczna i elektryczna.
- Uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją – czytamy w komunikacie.
Ważne jest, aby uśmiercenie ryb odbywało się bez udziału osób postronnych, najlepiej w osłoniętym miejscu. Zabronione jest odbywaniu procedury w obecności dzieci.
Personel zajmujący się rybami musi:
- mieć ukończone 18 lat,
- mieć doświadczenie przy hodowli/chowie ryb
- lub posiadać szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.
Co z żywym karpiem?
Wiadomo, że nie we wszystkich miejscach konsumenci dostaną uśmierconego karpia.
To też może Cię zainteresować
Główny Inspektorat Weterynarii podaje konkretne zalecenia dotyczące warunków przetrzymywania żywych ryb. Sprzedający muszą więc pilnować kilku aspektów:
- baseny – miejsce przechowywania musi być szczelne, o gładkich ścianach i krawędziach,
- woda – musi być czysta, natlenowana lub napowietrzana, a co 12 godzin należy wymieniać 1/3 objętości,
- zagęszczenie – maksymalne przy stosowaniu natlenowania wody 1 kg masy ryby na 1 litr wody,
- temperatura – optymalna wynosi 4-6 stopni Celsjusza, maksymalna 10 stopni Celsjusza,
- stan ryb – te, które posiadają rany lub uszkodzenia powinny być od razu uśmiercane.
Jak bezpiecznie przenieść żywego karpia do domu?
W komunikacie przedstawiono również zalecenia dotyczące opakowania oraz postępowania po zakupie świeżej ryby.
Jeśli nie ma możliwości uboju karpia, to opakowanie powinno być pojemne, zawierać wodę; ryba musi znajdować się w naturalnej pozycji. Ze względu na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody powinna być w stosunku minimum 1:2 masy karpia do objętości wody.
Konsumenci muszą pamiętać, aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu był jak najkrótszy.
Źrodło: GIW
