Już po raz siódmy odbędą się tam Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR” połączone z XXIII Małopolską Giełdą Agroturystyczną. Oficjalne otwarcie imprezy z udziałem władz uczelni zaplanowano w sobotę na godz. 11. W programie targów m.in.: wykłady, pokazy kulinarne, porady żywieniowe, występy zespołów artystycznych, animacje i zabawy dla dzieci oraz prezentacje i konkursy.
W gronie ponad 70 wystawców znajdą się m.in.: koła gospodyń wiejskich, tłocznie owoców, pasieki, lokalne stowarzyszenia, izby rolnicze, rodzinne gospodarstwa ekologiczne, gminy, browary, spółdzielnie i piekarnie. Na stoiskach znajdziemy żywność tradycyjną i regionalną – soki, wędliny, pasztety, sery, miody, wino (w tym trunek z winnicy UR) i piwo, zioła, pieczywo i wyroby piekarnicze, mąkę ekologiczną, oleje. Nie zabraknie również wyrobów rękodzielniczych oraz prezentacji ofert agroturystycznych.
Ciekawostką w tegorocznej edycji będzie pokaz rozbioru gęsiny. Dodatkowo przygotowano pokazy mielenia ziaren zbóż czy wypieku chleba. Smakosze będą też mogli skosztować potraw z dziczyzny.
Targom i giełdzie będą towarzyszyć występy artystyczne, a także wykłady – m.in. na temat wyrobów pszczelarskich oraz tzw. „zielnych trendów” w odżywianiu. Ponadto zaplanowano prezentację Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”, które promować będzie wyroby mięsne w jakości BIO oraz warzywa, owoce, wyroby zbożowe i mleczarskie.
Giełdę i targi „Zasmakuj z UR” można odwiedzić 25 i 26 września w godz. 10–16 (wstęp wolny). Partnerami wydarzenia są m.in.: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy oraz Lasy Państwowe.
