Spis treści
Dlaczego warto używać marynaty?
Marynata to mieszanka składników używana do doprawiania, choć również konserwowania produktów przeznaczonych do dalszej obróbki. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku ich pieczenia w piekarniku i ruszcie grilla. Dzięki niej tak przygotowane jedzenie może być nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze!
Wystarczy zadać sobie nieco trudu i pokryć marynatą produkty przeznaczone do pieczenia, by w ciągu godziny lub kilku przesycić je aromatem składników – a także korzystnymi związkami, które ograniczają powstawanie szkodliwych substancji pod wpływem wysokiej temperatury.
Do polecanych składników marynat i suchych mieszanek do nacierania należą m.in.:
- świeże i suszone zioła,
- przyprawy korzenne,
- napoje alkoholowe o dowolnej mocy, najlepiej ciemne piwo, ew. lager, białe lub czerwone wino, brandy, gin itp.,
- ocet winny, sok z cytryny, ocet jabłkowy, ryżowy, balsamiczny,
- jasny sos sojowy,
- oliwa z oliwek lub rafinowany olej rzepakowy.
Jak stosować marynaty do dań z grilla?
Składniki marynaty bogate w cukry proste, takie jak ocet balsamiczny czy sos sojowy, warto stosować do produktów pieczonych krócej i na mniejszym żarze, ponieważ łatwo karmelizują i się przypalają.
Przed położeniem na ruszt nadmiar marynaty należy usunąć, zwłaszcza jeśli zawiera łatwo palące się kawałki ziół i przypraw. Pomoże to także zapobiec kapaniu płynu na węgle lub element grzejny w grillu elektrycznym, które prowadzi do powstawania szkodliwego dymu.
Proporcje to 1/2 szkl. marynaty (125 ml) na 1/2 kg mięsa. Mięsa, zwłaszcza czerwone, wymagają więcej czasu w marynacie niż ryby i owoce morza, a także większość warzyw. W lodówce mogą spędzić w niej nawet dobę, podczas gdy innym składnikom wystarczy marynowanie przez 30-60 minut.
Do marynowania mięsa warto używać mieszanek o małej zawartości soli, ponieważ składnik ten przyczynia się do nadmiernego wysuszenia kawałków. Soli warto używać dopiero pod koniec pieczenia na ruszcie. Jeżeli wchodzi w skład nacierki, najlepiej używać jej na krótko przed pieczeniem.
Wypróbuj nasze przepisy na marynaty i mieszanki przypraw – oto propozycje dla 10 najpopularniejszych produktów na grill!
Polecamy również:
Grill w Twoim domu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
iPolitycznie - Ustawa o wyrównywaniu szans w przygotowaniu - skrót