TOP 12 dań z ziemniaków naszych Czytelników
Ziemniaki tłuczone, w mundurkach, puree… Placki ziemniaczane, kopytka, zupa ziemniaczana. Wydawałoby się, że ziemniak to potrawa… nudna. Tymczasem z ziemniaków można przyrządzić wyśmienite dania!
- Zupa ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich
- Chłopskie jadło, czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i jajkiem Koła Gospodyń Wiejskich
- Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą
- Kućmok, czyli babka ziemniaczana Koła Gospodyń Wiejskich
- Zupa ziemniaczana klasyczna
- Placki po zobielsku Koła Gospodyń z Białki
- Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
- Placki ziemniaczane z dodatkiem selera
- Pierogi z kaszanką i ziemniakami gorlickich gospodyń
- Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą
- Kulasina, czyli danie z tartych ziemniaków
- Puszyste placki ziemniaczane z kminkiem i pianą z białek
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Około 1000. Właśnie tyle istnieje odmian ziemniaka na całym świecie. Jest to efekt licznych krzyżowań i sztucznej selekcji. Natomiast w Polsce jest ich około 100. Warto wiedzieć, że każda odmiana znacznie różni się od siebie i że właśnie od dokonania dobrego wyboru zależą losy naszego dania. Dlaczego? A to dlatego, że niezwykle ważna jest skłonność do rozgotowywania się, konsystencja, mączystość czy wilgotność. Ziemniaki podzielono na cztery typy kulinarne, jednak najczęściej spotykane są trzy z nich:
- Typ A – zwany sałatkowym. Charakteryzuje się delikatną strukturą i zwięzłą konsystencją. Nie rozgotowuje się i bardzo łatwo się go kroi. Wręcz idealny do sałatek! (Np.: Vineta, Ditta, Denar)
- Typ B – ogólnoużytkowe zwane też wszechstronnie użytkowe. Zwięzły miąższ, lekko wilgotny i mączysty, mają też małą skłonność do rozgotowywania. Do bezpośredniego spożycia – np. w drugim daniu, zupie. Przy końcu gotowania stają się kruche. Zdecydowanie pokochają je fani frytek – podczas smażenia są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. (Np.: Sante, Orlik, Irga)
- Typ C – mączyste/sypkie. To odmiana, która ma największe skłonności do rozgotowywania się oraz zawiera najwięcej skrobi. Charakteryzują się jasnym miąższem. Idealne do babek, klusek, farszy czy kopytek. (Np. Ibis, Bryza, Gustaw)
Zobacz koniecznie!
