KGW w Mirowie zostało założone 7 listopada 1977 roku przez Kazimierę Musiak. Obecnie przewodniczącą jest Bronisława Jochymek. – Dzięki przychylności burmistrza, Rady Miejskiej w Alwerni oraz pracy społecznej mieszkańców Mirowa został u nas wybudowany Dom Wiejski. Teraz mamy gdzie się spotykać i przygotowywać potrawy na różne okoliczności – mówi Bronisława Jochymek. Panie co roku biorą udział w Małopolskim Festiwalu Smaku. W półfinale w Oświęcimiu już trzy razy zdobyły pierwsze miejsca.
Składniki
- 2 kg miąższu z dyni
- 20 dag pietruszki
- 20 dag marchewki
- 15 dag selera
- 20 dag cebuli
- 5 ząbków czosnku
- śmietana
- 40 dag kiełbasy
- ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
- pieprz, sól
- smalec do smażenia
Wykonanie
Dynię i warzywa pokroić w dużą kostkę, gotować do miękkości. Do gotujących się warzyw dodać zielę angielskie, liść laurowy i lubczyk w całości. Gdy warzywa będą już miękkie, wyjąć lubczyk, ziele i liść. Resztę zmiksować razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać śmietanę. Osobno podsmażyć kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę, dodać do zupy, zagotować. Doprawić. Posypać zieleniną, podawać z grzankami lub chlebem.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść dynie?
Zobacz też:Pomysł na śniadanie: pasta z pieczonej dyni
Zobacz też:Trzy pomysły na kremowe, rozgrzewające zupy z Francji, Czech i Danii
Zobacz też:Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień
Zobacz też: Schab po bałkańsku z warzywami
Zobacz też:Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN
