Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupa dyniowa z kiełbasą Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Zupa z dyni.
Zupa z dyni. archiwum
Przepis na zupę dyniową z kiełbasą.

KGW w Mirowie zostało założone 7 listopada 1977 roku przez Kazimierę Musiak. Obecnie przewodniczącą jest Bronisława Jochymek. – Dzięki przychylności burmistrza, Rady Miejskiej w Alwerni oraz pracy społecznej mieszkańców Mirowa został u nas wybudowany Dom Wiejski. Teraz mamy gdzie się spotykać i przygotowywać potrawy na różne okoliczności – mówi Bronisława Jochymek. Panie co roku biorą udział w Małopolskim Festiwalu Smaku. W półfinale w Oświęcimiu już trzy razy zdobyły pierwsze miejsca.

Składniki

  • 2 kg miąższu z dyni
  • 20 dag pietruszki
  • 20 dag marchewki
  • 15 dag selera
  • 20 dag cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • śmietana
  • 40 dag kiełbasy
  • ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
  • pieprz, sól
  • smalec do smażenia

Wykonanie
Dynię i warzywa pokroić w dużą kostkę, gotować do miękkości. Do gotujących się warzyw dodać zielę angielskie, liść laurowy i lubczyk w całości. Gdy warzywa będą już miękkie, wyjąć lubczyk, ziele i liść. Resztę zmiksować razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać śmietanę. Osobno podsmażyć kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę, dodać do zupy, zagotować. Doprawić. Posypać zieleniną, podawać z grzankami lub chlebem.

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska