Dynia króluje na jesiennych stołach. Gdy znudzą nas pospolite kanapki z serem i szynką, lub gdy chcemy zrezygnować z produktów mięsnych, warto spróbować samodzielnie wykonać dyniową pastę do kanapek – to warzywo króluje wśród jesiennych przepisów. Zachwyci nas nie tylko jej intensywna barwa, ale i oryginalny smak. Wystarczy dodać mleko kokosowe przyprawy i zioła.
Składniki na około 8 kanapek
- 2 szklanki upieczonej dyni
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oleju z pestek z dyni
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- grubo zmielony czarny pieprz do smaku
- garść prażonych łuskanych pestek dyni
- garść prażonego sezamu
- świeża natka pietruszki
- 8 kromek chleba tostowo-kanapkowego (np. Dan Cake)
Wykonanie
Pieczenie dyni: dynię obrać, wyrzucić pestki, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, skropić oliwą, wymieszać. Rozłożyć na blaszce do pieczenie wyłożonej papierem, piec do miękkości w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
W tym czasie na suchej patelni podprażyć zmieszane nasiona – sezam i dynię. Przez około kilka minut, aż staną się chrupiące.
Przygotowanie pasty: Upieczoną i wystudzoną dynię włożyć do misy blendera, dodać resztę składników – mleko kokosowe, sól pieprz i czosnek. Zmiksować na gładki krem, gdy jest za gęsty dodać drugą łyżkę oliwy.
Pastę przełożyć do miseczki, posypać uprażonymi ziarnami, część z nich można pozostawić bezpośrednio na kanapki.
Pieczywo posmarować naszą pastą. Posypać pietruszką dla kontrastu wizualnego.
Zobacz też:Quesadilla – danie ze słonecznego Meksyku na chłodną jesień
Zobacz też: Schab po bałkańsku z warzywami
Zobacz też:Trzy pomysły na kremowe, rozgrzewające zupy z Francji, Czech i Danii
Zobacz też:Panzanella, czyli toskańska sałatka z dojrzałych pomidorów i chleba
Zobacz też:Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?
Zobacz też:Kolumbijskie smaki w twojej kuchni – arepa i empandas
Zobacz też:Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN