Soczewica to wciąż niedoceniona w naszej kuchni roślina strączkowa. Ta bogata w białko, potas i kwas foliowy roślina strączkowa dostępna jest w trzech wersjach kolorystycznych (czerwona, zielona oraz czarna) i smakuje wybornie w każdym daniu.
Zupa z zielonej soczewicy z grzankami i serem korycińskim [PRZEPIS]
Składniki:
- 200 zielonej soczewicy (np. marki Halina)
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
- 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
- 1 słoik passaty
- bagietka
- ser koryciński (lub feta)
- świeże oregano
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W oddzielnym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i 3 ząbki czosnku. Smażyć aż cebula się zeszkli i dodać passatę. Do słoika z passaty nalać do pełna wody i dodać do zupy. Posolić i gotować przez 5 minut.
Po tym czasie dodać soczewicę i całość gotować przez kolejne 10 minut. Na sam koniec doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem oraz dodać posiekane ząbki czosnku.
Podawać z grzanką, pokruszonym serem korycińskim i świeżym oregano.
Przepisy na inne dania z soczewicą:
Polecamy przepisy na pyszne polskie zupy:
