11 listopada: dzban młodego wina i gęś na świętego Marcina

opr. Magda Smoleń
W Krakowie tradycję picia młodego wina na świętego Marcina spopularyzowała Winnica Srebrna Góra. Fot. archiwum winnicy
Młode wino i tłusta gęś. Tak od wieków, 11 listopada, w dzień świętego Marcina, świętowano najpierw we Francji, potem w Niemczech, a następnie w całej Europie. Tradycja picia młodego wina na świętego Marcina i zajadanie świętomarcińskiej gęsi na dobre zagościła też w Polsce.

W Krakowie tradycję picia młodego wina na świętego Marcina spopularyzowała Winnica Srebrna Góra.
Ciekawostką jest fakt, że winnica położona jest u stóp klasztoru Ojców Kamedułów na krakowskich Bielanach. To właśnie na Srebrnej Górze nieprzerwanie od XVII wieku do połowy lat 90. minionego stulecia zakonnicy wytwarzali wino. Czy uroczyście wypijali je również 11 listopada? Zapewne tak!
Dziś właściciele winnicy: Mirosław Jaxa Kwiatkowski i Mikołaj Tyc produkują wino (również młode), które jest ściśle wiązane z miejscem, z którego pochodzi i cenione za oryginalny charakter.
W winnicy nie zabrakło też miejsca na… świętego Marcina! Nad winoroślami, które zajmują aż 26 hektarów, góruje pomnik patrona winiarzy. Dzieło jest autorstwa Jerzego Kędziory, znanego m.in. z balansujących postaci na krakowskiej kładce Bernatka.

Nad winoroślami, które zajmują aż 26 hektarów, góruje pomnik patrona winiarzy.
Nad winoroślami, które zajmują aż 26 hektarów, góruje pomnik patrona winiarzy. Fot. archiwum winnicy

Święty Marcin – patron winiarzy

Święty Marcin, był rzymskim legionistą, żyjącym w IV wieku n.e. Po swoim nawróceniu został pustelnikiem, a ostatecznie biskupem Tours. W tym samym czasie, na terenach dzisiejszej Francji, zaczęto zakładać pierwsze winnice, a ich właściciele oddawali cześć św. Marcinowi, który stał się patronem winiarzy. Jego atrybutami są płaszcz, dzban wina i gęś.
Pierwsze tradycje degustacji młodego wina w dniu św. Marcina (11 listopada) rozprzestrzeniły się z Francji do Niemiec, a potem objęły resztę Europy. Wraz z młodym winem z bieżących zbiorów, w dniu tym podawano również tradycyjną, świętomarcińską, pieczoną gęś - symbol urodzaju i dostatku. Ten lokalny, ludowy zwyczaj kultywowany jest obecnie przez producentów win między innymi w Austrii, Czechach, Słowacji, na Węgrzech i w Polsce.
11 listopada to dobra okazja promowania idei „polskie młode wino i polska gęsina na świętego Marcina".
Gotowi na degustację młodego wina na cześć świętego Marcina?

Polacy najaktywniejsi w Europie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie