13. Festiwal Pierogów w Krakowie za nami. Jury za najlepsze uznało pierogi z „Suską”. Publiczność wybrała pierogi św. Franciszka z Asyżu.
Autor: Marcin Karkosza
Pierogi z „Suską” to pomysł firmy „Magi” z Trzciany. W miękkim i delikatnym cieście zamknięty został smak wędzonej śliwki węgierki „suski sechlońskiej”, faszerowanej orzechami włoskimi i miodem lipowo spadziowym. Całość doprawiona jest kruszonką z bułki tartej, miodu i rumu. Twórcy tych pierogów otrzymali w nagrodę przechodnią statuetkę św. Jacka z Pierogami.
Najlepsze pierogi według publiczności to przysmak św. Franciszka z Asyżu. W cieście znalazły się: farsz z kaczki zagrodowej, świeża figa i bazylia cytrynowa. Statuetkę Kazimierza Wielkiego za te pierogi otrzymała restauracja „Polskie Smaki”.