Królewskie karpie – z ekologicznej hodowli, karmione pszenicą i kukurydzą – można nabyć u benedyktynek już trzynasty rok z rzędu. Sprzedaż odbywa się od poniedziałku do soboty w godz. 9-16.30 na podwórzu opactwa (wejście tzw. czarną bramą, od ulicy Klasztornej).
- Ze względu na duży ruch kołowy oraz prowadzoną budowę („Wirydarzy dziedzictwa benedyktyńskiego”), prosimy o nieparkowanie samochodów wzdłuż muru. Do dyspozycji pozostaje parking znajdujący się u zbiegu ulic Klasztornej i kard. Stefana Wyszyńskiego - ok. 60 metrów od wejścia na podwórze. Parkowanie poza wyznaczonym do tego miejscem może skutkować mandatami ze strony policji – informuje Opactwo Benedyktynek. Mniszki przypominają także, że jeśli ktoś chce zakupić żywego karpia musi mieć ze sobą pojemnik z wodą.
U benedyktynek prowadzona jest sprzedaż również innych świątecznych smakołyków: uszek z grzybami oraz pierogów z kapustą i grzybami, a także ciast (m.in. sernik, makowiec, piernik) oraz dżemów, powideł, miodów i wielu innych słodkości. Informacje dotyczące sprzedaży można uzyskać pod numerem telefonów: 12/281-80-58, 507 677 825.
Czytaj także
Tradycja już w Staniątkach przedświąteczna akcja jest formą kwesty na remont 800-letniego opactwa (m.in. na pilną renowację klasztornej kuchni) oraz budowę „Wirydarzy dziedzictwa benedyktyńskiego”. Dzięki muzeum, które powstaje przy klasztorze od 2020 roku, z pomocą dotacji unijnej możliwe będzie pokazanie światu ośmiu wieków benedyktyńskiej tradycji i kultury, a także zabytków które można nazwać świeckimi.
