40 dekagramów - tyle owoców i warzyw powinniśmy jeść codziennie według Światowej Organizacja Zdrowia. Niestety, statystyczny Polak zjada ich zaledwie 28 deko. To zdecydowanie za mało!
Dlatego już po raz VII Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) realizuje program „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Ma on na celu edukację społeczeństwa na temat zasad zbilansowanej diety, a także kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Tegoroczna edycja została również rozbudowana o program skierowany do szkół, aby zwrócić szczególną uwagę na edukację dzieci w zakresie zrównoważonej diety, bogatej w warzywa i owoce, w tym soki.
Minimum 40 dekagramów dziennie
Edukacja na temat zasad zbilansowanej diety, istotnej roli warzyw, owoców i soków oraz kształtowanie prawidłowych postaw żywieniowych to cele, które przyświecają działaniom podejmowanym w ramach kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku” od 2008 roku.
– Zgodnie z rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia, a także zmianami wprowadzonymi w 2016 roku do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, warzywa i owoce powinny być podstawą diety. Należy spożywać ich minimum 400 g w ciągu dnia w podziale na 5 porcji, a jedną z nich może być szklanka soku (ok. 200 ml) - podkreśla Barbara Groele, sekretarz generalny KUPS. - Konsumpcja warzyw, owoców i niskoprzetworzonych produktów z nich powstałych, na przykład soków, z roku na rok wzrasta. Mimo tego Polska, jak i inne kraje europejskie, nadal borykają się ze zbyt niskim spożyciem warzyw lub owoców. W Polsce średnie spożycie jest poniżej rekomendacji i wynosi około 280 gramów na osobę na dzień. Niestety wiele osób pomija warzywa i owoce w swoim codziennym jadłospisie, a zgodnie z opiniami ekspertów z renomowanych ośrodków naukowych, obecność tych produktów w codziennej diecie ma niebagatelny wpływ na zdrowie. Warzywa i owoce mają szczególne znaczenie w profilaktyce, a także leczeniu wielu chorób przewlekłych niezakaźnych np. choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu czy nowotworów – podkreśla Barbara Groele, sekretarz generalny KUPS.
Prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci
W ramach VII edycji kampanii powstanie także program edukacyjny skierowany do szkół. Ma na celu zwrócenie uwagi na potrzebę edukacji w zakresie zbilansowanej diety już od najmłodszych lat, jej roli i znaczenia w procesie kształtowania prawidłowych postaw żywieniowych.
– Chcemy także dotrzeć z głównymi przekazami kampanii do edukatorów szkolnych, nauczycieli i dyrektorów, którzy podzielą się wiedzą o roli warzyw, owoców oraz ich przetworów, w tym soków, z dziećmi. Tym samym chcemy zwrócić uwagę, jak ważne jest kształtowanie właściwych postaw już od wczesnych lat. Dobra, zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia – podkreśla Barbara Groele.
Sok to jedna porcja owoców
Program „5 porcji warzyw, owoców lub soku” od początku istnienia prowadzony jest zgodnie ze światowymi i lokalnymi zaleceniami dotyczącymi zdrowia, formułowanymi przez renomowane instytucje – Światową Organizację Zdrowia, a także polski Instytut Żywności i Żywienia.
Pamiętajmy, że sok, także ten pasteryzowany, dostępny w różnych opakowaniach, w tym kartonowych z dłuższym terminem przydatności do spożycia, może stanowić jedną z porcji warzyw lub owoców, gdyż charakteryzuje się podobnym poziomem składników odżywczych co owoce lub warzywa, z których został wytworzony.
Źródło: 20m2 Łukasza
Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]
