Kolorowe ziemniaki polecają się na stół!
Białe, żółte, czerwone, pomarańczowe, różowe, a nawet fioletowe – to kolory ziemniaków dostępnych w sklepach. Ich barwa, zarówno skórki, jak i miąższu ma wpływ...
Jadalne kwiaty w naszym menu
Nasturcja, bratek czy stokrotka – to tylko część kwiatów, którymi możemy urozmaicić nasze posiłki. Mogą być one dodatkiem do zup, sałatek, a nawet dań mięsnych.
Sezon na młode ziemniaki, czyli prosty rarytas w polskiej kuchni
Czas na pierwsze młode ziemniaki, które stanowią rarytas w naszej kuchni. Są one nie tylko smaczne, ale również zdrowe i bogate w składniki odżywcze. I choć...
Wiosna na talerzu, czyli jedz zdrowo i sezonowo
Wiosna to czas kiedy znacząco poszerza się asortyment sezonowych warzyw i owoców. Sięgaj w tym okresie po sałatę, rzodkiewkę, młody groszek cukrowy, kalarepę...
Tłustym kiełbasom z grilla mówimy „NIE”
Polacy w majówkę tłumnie rozpalają grille. Na ruszcie pojawiają się aromatyczne karkówki, kiełbasy, zawijasy boczku… do tego sałatki z majonezem, tłusty dipy i...
Burak – jedz i pij go na zdrowie!
Burak. To niepozorne warzywo, przez lata obecne w tradycyjnej kuchni, dziś odkrywamy na nowo jako źródło kulinarnych inspiracji i dobroczynnych składników. I...
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ziemniakach
Ziemniaki tłuczone, w mundurkach, puree… Placki ziemniaczane, kopytka, zupa ziemniaczana. Wydawałoby się, że ziemniak to potrawa… nudna. Tymczasem z ziemniaków...
Orkisz – złoto wśród zbóż
Orkisz należy do najstarszych gatunków pszenicy. Współczesne badania naukowe dowodzą, że jest najzdrowszy ze wszystkich rodzajów zbóż. Posiada optymalną ilość...
Ziemniaki - gotowane, pieczone czy smażone?
Ziemniaki są cennym źródłem wielu istotnych składników odżywczych, takich jak błonnik, potas, polifenole (antyoksydanty), witamina C. Jednak sposób, w jaki są...
Ziemniaczane mity, czyli cała prawda o kartoflach
Ziemniaki – nasze dobro narodowe. Jeden z podstawowych składników polskiej diety, ceniony za wszechstronność i smak. Źródło białka posiadającego bardzo wysoką...
Poznaj niezwykłe moce kaszy gryczanej
Niezwykle bogata w magnez, pomaga w walce z podwyższonym ciśnieniem i cholesterolem. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być spożywana przez osoby z...
Kasza jęczmienna. Jedz ją na zdrowie
Wyróżnia się wysoką zawartością białka roślinnego, budulca tkanek, oraz błonnika, usprawniającego pracę jelit. Kasza jęczmienna, bo o niej mowa, jest bogata w...
Olej rafinowany czy surowy?
Oleje – z uwagi na temperaturę wytłaczania oraz technologię produkcji – możemy podzielić na rafinowane i nierafinowane. Czym się różnią? Jakie mają właściwości?...
Komosa ryżowa i nasiona chia: z czym to się je?
Zapraszamy na kulinarną podróż, w której odkryjemy sekrety quinoi oraz nasion chia.
Pszenica - zdrowie z pełnego ziarna
Pomimo jej wszechobecności w przeróżnych produktach, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie korzyści nam daje. Pszenica, bo o niej mowa, jest źródłem...
Gałka muszkatołowa - królowa jesiennej kuchni
Gałka muszkatołowa to idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności. Zobaczcie, co warto o niej wiedzieć.
Moc drogocennych olejów
Oleje roślinne: słonecznikowy, lniany i rzepakowy stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników. Przede wszystkim - niezastąpionych kwasów...
Wszystko, co trzeba wiedzieć o kukurydzy
Czy kukurydza jest zdrowa? Jakie wartości odżywcze w sobie kryje? Jak wybrać świeżą kukurydzę? Czy można ją mrozić? Na te i inne pytania odpowiada specjalistka...
Polskie owoce i warzywa na zdrowie!
Zachęcamy do odkrywania polskich skarbów natury, które nie tylko cieszą smakiem, ale również mają nieoceniony wpływ na zdrowie. Krajowe warzywa, owoce i soki to...
Wszystko, co trzeba wiedzieć o maśle
Zgodnie z legendą powstanie masła jest dziełem przypadku. Nieprzypadkowe są natomiast dzisiejsze metody produkcji, dlatego przed kupnem upewnijmy się, że...
Gdzie i kiedy zbierać prawdziwki?
Borowik szlachetny (Boletus edulis) – poznaj bogactwo zalet oraz wartości odżywczych borowików. Dowiedz się, jak zbierać borowiki i na co zwrócić uwagę przy...
Jak przechowywać warzywa i owoce?
Warzywa i owoce to obowiązkowy element zdrowej diety, ale równocześnie jedne z najszybciej psujących się składników w naszych kuchniach. Wpływa na to brak...
Dodano 4 godziny temu w kategorii Kajaki
Dodano 4 godziny temu w kategorii Zakład pogrzebowy
Dodano 6 godzin temu w kategorii Kursy tańca
Dodano 6 godzin temu w kategorii Doradztwo