Kolorowe ziemniaki polecają się na stół!
Białe, żółte, czerwone, pomarańczowe, różowe, a nawet fioletowe – to kolory ziemniaków dostępnych w sklepach. Ich barwa, zarówno skórki, jak i miąższu ma wpływ...
Wstążki, nitki czy świderki? Tajemnice makaronu
Makaron - miękki, razowy, z semoliny, jajeczny... Każdy ma inne właściwości, zalety i sposoby przygotowania.
Słodkie wakacje! Napoje, które ochłodzą i dodadzą energii w upalne dni
Lato w pełni, a słońce nie daje nam wytchnienia. Wysokie temperatury mogą być męczące, ale mamy na to sposób! Wyobraź sobie, że każdy łyk napoju nie tylko gasi...
Zobacz, co najlepiej jeść podczas upałów
Co jeść gdy jest upał? W letnie, ciepłe dni wiele osób odczuwa zdecydowanie mniejszy apetyt. Podpowiadamy jak prawidłowo komponować posiłki, które dodatkowo...
Ziemniak młody czy wczesny?
Niezależnie czy młody, czy wczesny, ziemniak to król polskich stołów, główny bohater kart dań i wielu przepisów, faworyt dzieci zwłaszcza w wersji rumianej i...
Słodko i bez cukru. Jak to pogodzić?
Przeciętny mieszkaniec Polski spożywa rocznie ok. 40 kg cukru! To zdecydowanie za dużo! „Cukier krzepi” – tak głosiło słynne przedwojenne polskie hasło. Z...
Dlaczego warto jeść młode ziemniaki?
O tym, że są delikatne, wyjątkowo smaczne oraz sycące wiadomo nie od dziś, dlatego chętnie wykorzystujemy je latem w naszej kuchni. Co skrywają w sobie młode...
Sezon na młode ziemniaki, czyli prosty rarytas w polskiej kuchni
Czas na pierwsze młode ziemniaki, które stanowią rarytas w naszej kuchni. Są one nie tylko smaczne, ale również zdrowe i bogate w składniki odżywcze. I choć...
Bać się cukru w sokach czy nie?
Bać się cukru w sokach czy nie? Kto nie słyszał w ostatnim czasie o konieczności ograniczania cukru w diecie? Czy jednak powinniśmy całkowicie rezygnować nawet...
Elementarz herbaciany
Darjeeling, earl grey czy english breakfast? Herbata to pyszny napar, który występuje w wielu smakach i odmianach. Niewiele osób wie, co kryje się za jego...
Produkty BIO - co warto wiedzieć o żywności bez sztucznych nawozów
Produkty BIO, pochodzące z ekologicznych gospodarstw, coraz częściej można znaleźć na sklepowych półkach. To bowiem jeden z najbardziej dynamicznie...
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o soku pomidorowym
Czy wiecie, że pomidory w ponad 90 procentach składają się z wody? A szklanka soku pomidorowego ma tylko 26 kalorii? Pomidory zawierają za to wiele składników...
Sery na talerzach Europejczyków – rodzaje, gatunki, ciekawostki
Brie, gouda, cheddar, a może brunost? Gatunków i rodzajów sera jest mnóstwo, a ich smakoszy więcej, niż można by się spodziewać. Nic w tym dziwnego, ser to...
Jadalne kwiaty w naszym menu
Nasturcja, bratek czy stokrotka – to tylko część kwiatów, którymi możemy urozmaicić nasze posiłki. Mogą być one dodatkiem do zup, sałatek, a nawet dań mięsnych.
Tłustym kiełbasom z grilla mówimy „NIE”
Polacy w majówkę tłumnie rozpalają grille. Na ruszcie pojawiają się aromatyczne karkówki, kiełbasy, zawijasy boczku… do tego sałatki z majonezem, tłusty dipy i...
Jak sprawnie, zdrowo i smacznie przygotowywać śniadania?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który dostarcza organizmowi niezbędnej energii i składników odżywczych. Choć większość z nas zdaje sobie sprawę...
Glutenowy zawrót głowy
Codziennie należy spożyć co najmniej trzy porcje produktów zbożowych – naukowcy, lekarze i specjaliści do spraw żywienia nie pozostawiają co do tego...
Czy jemy oczami? Tak!
Czy wzrok, słuch i dotyk mogą w takim samym stopniu warunkować naszą przyjemność z jedzenia, jak smak i węch? Okazuje się, że tak! O tym, jakim iluzjom ulega...
Kuchnia bez jaj
Czym zastąpić jajka? Len, nasiona chia, banan, mąka ziemniaczana i awokado. Co łączy te wszystkie produkty? Otóż każdy z nich może zastąpić jajko w przepisie.
Dietetycy grzmią: łap witaminy, jedz zielone!
Dietetycy grzmią: łap witaminy, jedz zielone! O co tyle szumu? Czy naprawdę warto rozkochać się w zielonych warzywach liściastych?
Gotowanie na kilka dni – jak robić to tanio, oszczędnie
Jak zaoszczędzić w kuchni? Jak gotować tanio i oszczędnie? Z przeprowadzonych przez UCE Research analiz wynika, że obecnie już 60 proc. Polaków oszczędza na...
Ukisić można wszystko, co nam przyjdzie do głowy
Kiszonki trzeba sobie samemu wypracować, eksperymentować, szukać smaku – radzi Agnieszka Delkowska, miłośniczka gotowania, doradca i trener kulinarny, autorka...
Dodano 20 godzin temu w kategorii Budownictwo przemysłowe
Dodano wczoraj w kategorii Winiarnia
Dodano wczoraj w kategorii Aplikacje mobilne
Dodano wczoraj w kategorii Adwokat