Cena rządzi
Krzysztof Szulborski podkreśla, że rynkiem gastronomicznym rządzi cena. Dotyczy to przeróżnych przetargów na dostarczanie żywności na przykład do szkół, szczególnie do podstawowych, gdzie powinno dbać się o to, aby młody człowiek otrzymał posiłek zbilansowany w odpowiednie kwasy tłuszczowe oraz witaminy. – Taki posiłek, stworzony z najlepszych ingrediencji, musi mieć swoją cenę. Jednak czy na młodych ludziach, którzy zaraz będą współtworzyć naszą Ojczyznę, można oszczędzać i karmić tanimi potrawami stworzonymi w większości z użyciem żółtego proszku? – uważa prezes.
Jednocześnie bije na alarm. Podkreśla, że gastronomia dopiero podnosi się z pandemii i potrzebuje wsparcia zarówno państwa, jak i lokalnych włodarzy: - Marzeniem naszym jest na przykład VAT, który powinien wynosić 5 procent na wszystkie potrawy i napoje w obiektach gastronomicznych. Skorzysta na tym przede wszystkim gość restauracji, bo zapłaci mniej za dobry produkt użyty w potrawach, ale i nasz państwowy budżet.
Pracują, zmieniają i krzewią
Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, mówi, że zmorą w Polsce jest niskowartościowy fast food, który wszędzie nas zalewa. W Polsce, szczególnie w mniejszych miasteczkach, jest więcej oferujących go punktów niż porządnych restauracji. Nie jest to jednak związane z tym, że restauratorzy chcą tak gotować. - Takie jest oczekiwanie rynku, bo nie promuje się regionalnych produktów, a co za tym idzie, nie ma w kartach dań regionalnych potraw. Co cieszy to fakt, że w kurortach, u nas nadmorskich, jeszcze jakoś się bronimy, ale trzeba nad tym pracować, zmienić i krzewić kulturę jedzenia dobrych dań z produktów lokalnych – zaznacza prezes. I w promowanie tej dobrej kultury właśnie Stowarzyszenie Kucharzy Polskich ma ogromny wkład. Na przestrzeni lat stało się uznaną marką samą w sobie. Jego członkiem może zostać osoba z gastronomicznym wykształceniem, mającą pełną zdolność do czynności prawnych, niepozbawiona praw publicznych. W ramach członkostwa otrzymuje wsparcie zarządu SKP w przeróżnych szkoleniach, dedykowany certyfikat oraz naszywkę z logo Stowarzyszenia, którą z dumą można nosić na kitlach podczas codziennej pracy, ale również na pokazach, konkursach, wyjazdach i wydarzeniach. To niezwykle prestiżowe wyróżnienia.