Magdalena Domańska-Smoleń
redaktorka w dziele projektów specjalnychGazeta KrakowskaKraków
90 materiałów
W Gazecie Krakowskiej pracuję ponad dwadzieścia lat. Trafiłam tu jako studentka drugiego roku dziennikarstwa UJ i już zostałam. Zaczynałam – jak to zwykle bywa – w dziale miejskim, pisząc o najważniejszych sprawach Krakowa oraz redagując kolumnę dla studentów. Następnie los rzucił mnie na tak zwane tereny, gdzie wspólnie z kolegami tworzyliśmy materiały z Podhala, Małopolski Zachodniej, nowosądeckiego i tarnowskiego. W międzyczasie nauczyłam się też „łamać” gazetę i przygotowywałam do druku część stron Gazety Krakowskiej. Od ponad trzynastu lat jestem redaktorką w dziale dodatków specjalnych.Wspólnie z działem reklamy przygotowujemy akcje specjalne, na przykład:
W serwisie internetowym Gazety Krakowskiej wspólnie z naszymi Czytelnikami tworzymy dział kulinarny, gdzie codziennie można znaleźć przepisy na pyszne potrawy i dania „palce lizać” oraz rozmowy z ludźmi "od kuchni".
https://gazetakrakowska.pl/kulinaria
Wykorzystujmy wszystko: od trzonka do korzonka
Kocham wszystko co "krakoskie", a w szczególności naszą godkę:
PLUSByleby wielkanocnej baby nie otrząść i nie wzruszyć, czyli o kapryśnej królowej
Baba jest kapryśna. To nie urośnie, to znowu opadnie. Lubi ciepło i długie wyrabianie. Nie znosi przeciągów i hałasu. Z tą wielkanocną babką same problemy, ale...
Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek… [QUIZ]
Wiesz ile kalorii ma pączek? Jakie pączki jada się na świecie? Ile pączków w Tłusty Czwartek zjadamy statystycznie? Jaki powinien być pączek idealny? Jeżeli tak...
Gastronomia ratuje się... Tinderem. Randka z soczystym burgerem lub pulchną pizzą?
Gdy otwierali lokal w samym środku pandemii, ludzie pukali się w czoło. 6 listopada 2020 roku ponad 27 tysięcy Polaków zachorowało na COVID-19, a Amadeusz...
Dobry wójt, burmistrz, czy prezydent i radni są na wagę złota
Rozmawiamy z Kazimierzem Barczykiem, przewodniczącym Stowarzyszenia Gmin i Powiatów Małopolski, wiceprzewodniczącym Sejmiku Województwa Małopolskiego
PLUSJakie były stoły wigilijne naszych przodków?
Zacznijmy od instrukcji: „Zupa migdałowa z ryżem i rodzenkami. Okunie posypane jajami oblane masłem. Karp cały na zimno, z rumianym sosem, z rodzenkami, na...
Internauci pomagają gastronomii. Powstaje lista lokali z jedzeniem na wynos
Internauci postanowili wziąć sprawę w swoje ręce i pomóc lokalom gastronomicznym przetrwać. Na fanpejdżu Street Food Polska i LadyKitchen powstaje lista lokali,...
Nie mam co na siebie włożyć...
Szafy Polek są tak różnorodne jak ich właścicielki. A ja muszę być detektywem, psychologiem i generałem – mówi Nina Wadowska, stylistka, doradca wizerunkowy.
Spotkanie serdecznych wolontariuszy
To było wyjątkowe spotkanie! Tak samo jak wyjątkowi są „serdeczni wolontariusze” krakowskiej Fundacji Hearty. To oni pomagają dzieciom z domów dziecka, dzieciom...
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o soczewkach
Czy soczewki kontaktowe są bezpieczne? Kto może z nich korzystać? Jak się do nich przyzwyczaić? O soczewkach kontaktowych rozmawiamy z Martyną Pająk,...
Kazimierz Barczyk: uczyliśmy się samorządności od podstaw
O kulisach reformy samorządowej sprzed trzydziestu lat i roli samorządu w demokratycznym państwie rozmawiamy z Kazimierzem Barczykiem, pierwszym przewodniczącym...