Magdalena Domańska-Smoleń
redaktorka w dziele projektów specjalnychGazeta KrakowskaKraków
90 materiałów
W Gazecie Krakowskiej pracuję ponad dwadzieścia lat. Trafiłam tu jako studentka drugiego roku dziennikarstwa UJ i już zostałam. Zaczynałam – jak to zwykle bywa – w dziale miejskim, pisząc o najważniejszych sprawach Krakowa oraz redagując kolumnę dla studentów. Następnie los rzucił mnie na tak zwane tereny, gdzie wspólnie z kolegami tworzyliśmy materiały z Podhala, Małopolski Zachodniej, nowosądeckiego i tarnowskiego. W międzyczasie nauczyłam się też „łamać” gazetę i przygotowywałam do druku część stron Gazety Krakowskiej. Od ponad trzynastu lat jestem redaktorką w dziale dodatków specjalnych.Wspólnie z działem reklamy przygotowujemy akcje specjalne, na przykład:
W serwisie internetowym Gazety Krakowskiej wspólnie z naszymi Czytelnikami tworzymy dział kulinarny, gdzie codziennie można znaleźć przepisy na pyszne potrawy i dania „palce lizać” oraz rozmowy z ludźmi "od kuchni".
https://gazetakrakowska.pl/kulinaria
Wykorzystujmy wszystko: od trzonka do korzonka
Kocham wszystko co "krakoskie", a w szczególności naszą godkę:
Baba w święta jest potrzebna!
Babka wielkanocna. O babach opowiada Stefan Przebindowski, krakowski mistrz cukiernictwa.
Tłuszcz nie jest taki zły. A nawet potrafi leczyć!
Pozbycie się tłuszczu z brzucha, pośladków, podbródka czy ud w XXI wieku to żaden problem. Z pomocą może przyjść liposukcja. Warto jednak pamiętać, że nasz...
Moje dziewięć miesięcy: ciąża to nie choroba, ale...
Zastanawiacie się, jak to jest być w ciąży? Jak zmienia się organizm i jak szybko rośnie dziecko? Poczytajcie...
Ile domów we Włoszech, tyle różnych wersji makaronu
Justyna Czekaj-Grochowska przez ponad 10 lat podróżowała po Włoszech i pracowała w tamtejszych restauracjach. Pasję do włoskiej kuchni kontynuuje do dziś. Jest...
Odłóż telefon! Albo zrób go na szaro
Słyszałeś już o akcji Szary Ekran? Kolorowe wyświetlacze swoich smartfonów zmieniają już celebryci, sportowcy, vlogerzy i influencerzy. Niech te święta będą...
Karpie z Zatora trafiały nawet na królewskie stoły
Gdzie są najlepsze karpie w Małopolsce? Oczywiście w Zatorze! Królewski karp zatorski trafiał nawet na Wawel.
Magiczny smak Krakowa według młodych talentów
22 listopada 2019 najlepsi uczniowie małopolskich szkół gastronomicznych rywalizowali w konkursie "Smaki Historii, czyli magiczny Smak Krakowa" zorganizowanym...
Kroili, siekali i układali. Młodzi kucharze w akcji
Uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski przyjechali do Krakowa, by wziąć udział w teście kulinarnym. Kroili, siekali i odpowiadali na pytania z zakresu...
Kulinarny Kraków kontra reszta świata
O tym co krakowianie zamawiają w restauracjach, o trendach w krakowskiej gastronomii i specyfice krakowskiej kuchni rozmawiamy z Arkadiuszem Krupiczem, znawcą...
Poznajcie Starą Zajezdnię: kultowe miejsce na Kazimierzu
Jak stara zajezdnia tramwajowa przy ulicy Wawrzyńca 12 w Krakowie zmieniła się w klimatyczne miejsce z duszą.