Magdalena Domańska-Smoleń
redaktorka w dziele projektów specjalnychGazeta KrakowskaKraków
77 materiałów
W Gazecie Krakowskiej pracuję ponad dwadzieścia lat. Trafiłam tu jako studentka drugiego roku dziennikarstwa UJ i już zostałam. Zaczynałam – jak to zwykle bywa – w dziale miejskim, pisząc o najważniejszych sprawach Krakowa oraz redagując kolumnę dla studentów. Następnie los rzucił mnie na tak zwane tereny, gdzie wspólnie z kolegami tworzyliśmy materiały z Podhala, Małopolski Zachodniej, nowosądeckiego i tarnowskiego. W międzyczasie nauczyłam się też „łamać” gazetę i przygotowywałam do druku część stron Gazety Krakowskiej. Od ponad trzynastu lat jestem redaktorką w dziale dodatków specjalnych.Wspólnie z działem reklamy przygotowujemy akcje specjalne, na przykład:
W serwisie internetowym Gazety Krakowskiej wspólnie z naszymi Czytelnikami tworzymy dział kulinarny, gdzie codziennie można znaleźć przepisy na pyszne potrawy i dania „palce lizać” oraz rozmowy z ludźmi "od kuchni".
https://gazetakrakowska.pl/kulinaria
Wykorzystujmy wszystko: od trzonka do korzonka
Kocham wszystko co "krakoskie", a w szczególności naszą godkę:
Magiczny smak Krakowa według młodych talentów
22 listopada 2019 najlepsi uczniowie małopolskich szkół gastronomicznych rywalizowali w konkursie "Smaki Historii, czyli magiczny Smak Krakowa" zorganizowanym...
Kroili, siekali i układali. Młodzi kucharze w akcji
Uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski przyjechali do Krakowa, by wziąć udział w teście kulinarnym. Kroili, siekali i odpowiadali na pytania z zakresu...
Kulinarny Kraków kontra reszta świata
O tym co krakowianie zamawiają w restauracjach, o trendach w krakowskiej gastronomii i specyfice krakowskiej kuchni rozmawiamy z Arkadiuszem Krupiczem, znawcą...
Poznajcie Starą Zajezdnię: kultowe miejsce na Kazimierzu
Jak stara zajezdnia tramwajowa przy ulicy Wawrzyńca 12 w Krakowie zmieniła się w klimatyczne miejsce z duszą.
Krakowianin w piętnastce najlepszych barmanów świata!
Maciej Mazur z Krakowa zajął piętnaste miejsce w finalne World Class Competition 2019. To najwyższy w historii wynik reprezentanta Polski w zawodach.
Czy głąbik krakowski podbije nasze serca?
W XIX wieku głąbik, czyli sałata szparagowa, był jednym z ulubionych warzyw krakowian. Przez lata królował w Krakowie w postaci kiszonek. Czy ma szansę stać...
Poznaj historię Krakowa od kuchni
Kaczka po krakowsku, kasza Anny Jagiellonki, gefilte fish, kanapka z jajkiem i śledziem… – to tylko kilka potraw z oferty, przygotowanej dla gości...
Kliknięć nie można komuś podarować, książkę już tak...
Rozmawiamy z Violettą Grzelką, autorką bloga "Mamucie przysmaki", która spełnia swoje marzenia i sama wydała pierwszą książkę kucharską z autorskimi przepisami.
Wojciech Bosak: Kraków to stolica polskiego wina [WYWIAD]
O Małopolskim Szlaku Winnym rozmawiamy z Wojciechem Bosakiem, znawcą wina, wykładowcą i krytykiem winiarskim.
Kochamy jabłka, często jadamy pomidory i ziemniaki
Dla prawie 60 proc. z nas faworytem wśród owoców jest jabłko, ulubionym warzywem – pomidor (57 proc.), jednak to bez ziemniaka Polacy nie wyobrażają sobie...