I Małopolski Puchar Szkół Gastonomicznych 2019. Kurczak zagrodowy lub kukurydziany. Z tych głównych produktów musiało powstać danie, które zachwyci jurorów. Do tego do wyboru suska sechlońska, jabłko łąckie, budz lub bryndza podhalańska. W daniu musiały się pojawić również do wyboru: obwarzanek krakowski, chleb prądnicki, kiełbasa piaszczańska, czosnek galicyjski lub głąbik krakowski.
Brzmi pysznie? I tak też było!
I Małopolski Puchar Szkół Gastonomicznych 2019 - najlepsi z najlepszych
Najlepsi uczniowie małopolskich szkół gastronomicznych w piątek, 22 listopada 2019 roku, rywalizowali w I Małopolskim Pucharze Szkół Gastonomicznych zorganizowanym przez Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
W Akademii Inspiracji MAKRO ośmiu młodych kucharzy miało 120 minut, by przygotować dania, które przypadną do gustu jurorom. Potyczki konkursowe były oceniane przez trzy niezależne jury: jury techniczne (profesjonalni kucharze), jury degustacyjne (profesjonalni kucharze), jury koneserów (sponsorzy). Łatwo więc nie było.
I Małopolski Puchar Szkół Gastonomicznych 2019 - dania jak z najlepszych restauracji
- Poziom jest wysoki, co bardzo mnie cieszy. Jest to impreza podsumowująca wszystkie konkursy w małopolskich szkołach gastronomicznych, które Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników objęło patronatem merytorycznym w roku szkolnym 2018/2019. Dziś są tu najlepsi z najlepszych! Pomysł na tego typu konkurs miałem w głowie już dawno i jestem zadowolony, że się w końcu udało – mówił Marcin Polus, prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Przygotowane dana zachwycały nie tylko jury, ale i przybyłych gości. Na talerzach znalazły się faszerowane udka, soczyste piersi, czy roladki z kurczaka. A wszystko to z małopolskimi, regionalnymi przysmakami jak suska sechlońska, bryndza podhalańska, czy jabłka łąckie. Palce lizać!
- Najlepsi kucharze nie mieliby się czego wstydzić. Dania wyglądają obłędnie! Pełen profesjonalizm – szeptano w kuluarach.
Po degustacji i burzliwej debacie poznaliśmy w końcu zwycięzców.

- I miejsce - Dominika Dzidek z Wielozadaniowego Zespołu Szkół z Zatora
- II miejsce - Nikola Kubaczka z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Wisły
- III miejsce - Krystian Kluczkiewicz z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego z Krakowa
- Wyróżnienie - Kacper Mąka z Małopolskiej Szkoły Gościnności z Myślenic
Gotowali również: Szymon Szczygieł z Małopolskiej Szkoły Gościnności, Izabella Święszek z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 z Krakowa, Wiktoria Rzok z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Chemicznych w Trzebini oraz Konrad Zymuła z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Tarnowa.
Patronat honorowy nad konkursem objął prezydent Krakowa Jacek Majchrowski oraz Krakowska Kongregacja Kupiecka. Patronat medialny objął Poradnik Restauratora oraz Gazeta Krakowska. Partnerem wydarzenia było MAKRO.
Jak wyglądały zmagania? Kliknijcie w GALERIĘ
Zobacz koniecznie: Jak zrobić kotleta schabowego idealnego? Przeczytaj porady szefów kuchni!
Lubisz kapustę? Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z kapustą naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Zobacz TOP 12 pysznych i prostych dań z makaronem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 12 popularnych dań z całego świata, które przygotujesz w domu
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
