Magdalena Domańska-Smoleń
redaktorka w dziele projektów specjalnychGazeta KrakowskaKraków
90 materiałów
W Gazecie Krakowskiej pracuję ponad dwadzieścia lat. Trafiłam tu jako studentka drugiego roku dziennikarstwa UJ i już zostałam. Zaczynałam – jak to zwykle bywa – w dziale miejskim, pisząc o najważniejszych sprawach Krakowa oraz redagując kolumnę dla studentów. Następnie los rzucił mnie na tak zwane tereny, gdzie wspólnie z kolegami tworzyliśmy materiały z Podhala, Małopolski Zachodniej, nowosądeckiego i tarnowskiego. W międzyczasie nauczyłam się też „łamać” gazetę i przygotowywałam do druku część stron Gazety Krakowskiej. Od ponad trzynastu lat jestem redaktorką w dziale dodatków specjalnych.Wspólnie z działem reklamy przygotowujemy akcje specjalne, na przykład:
W serwisie internetowym Gazety Krakowskiej wspólnie z naszymi Czytelnikami tworzymy dział kulinarny, gdzie codziennie można znaleźć przepisy na pyszne potrawy i dania „palce lizać” oraz rozmowy z ludźmi "od kuchni".
https://gazetakrakowska.pl/kulinaria
Wykorzystujmy wszystko: od trzonka do korzonka
Kocham wszystko co "krakoskie", a w szczególności naszą godkę:
Krakowianin w piętnastce najlepszych barmanów świata!
Maciej Mazur z Krakowa zajął piętnaste miejsce w finalne World Class Competition 2019. To najwyższy w historii wynik reprezentanta Polski w zawodach.
Czy głąbik krakowski podbije nasze serca?
W XIX wieku głąbik, czyli sałata szparagowa, był jednym z ulubionych warzyw krakowian. Przez lata królował w Krakowie w postaci kiszonek. Czy ma szansę stać...
Poznaj historię Krakowa od kuchni
Kaczka po krakowsku, kasza Anny Jagiellonki, gefilte fish, kanapka z jajkiem i śledziem… – to tylko kilka potraw z oferty, przygotowanej dla gości...
Kliknięć nie można komuś podarować, książkę już tak...
Rozmawiamy z Violettą Grzelką, autorką bloga "Mamucie przysmaki", która spełnia swoje marzenia i sama wydała pierwszą książkę kucharską z autorskimi przepisami.
Wojciech Bosak: Kraków to stolica polskiego wina [WYWIAD]
O Małopolskim Szlaku Winnym rozmawiamy z Wojciechem Bosakiem, znawcą wina, wykładowcą i krytykiem winiarskim.
Kochamy jabłka, często jadamy pomidory i ziemniaki
Dla prawie 60 proc. z nas faworytem wśród owoców jest jabłko, ulubionym warzywem – pomidor (57 proc.), jednak to bez ziemniaka Polacy nie wyobrażają sobie...
Odkryj krakowskie pieczywo
Targi Produktów Regionalnych „Chleb i przyjaciele”. Już najbliższą niedzielę, 8 września, na placu Handelka przy ulicy św. Filipa 14 będzie można kupić...
Nie tylko kanapka z serem
O zdrowym drugim śniadaniu dla uczniów mówią dietetyczka Katarzyna Cybulska i Maria Brzegowy, dietetyczka oraz mama małego Jasia.
Szkolenia dla Kół Gospodyń Wiejskich
Czy Koła Gospodyń Wiejskich mogą sprzedawać swoje własne produkty, gdzie szukać źródeł dofinansowania działalności kół czy pomysłów na ich promocję. To wybrane...
Dni Pstrąga. W niedzielę atrakcji nie zabraknie
Dni Pstrąga Dubie 2019. Za nami pierwszy dzień dwudniowej imprezy w Dubiu. Była degustacja pstrąga, wspinaczka, zabawa taneczna, pokaz laserów i oficjalne...