reklama

Babka wielkanocna. Jak zrobić idealną babę na Wielkanoc radzi Stefan Przebindowski, krakowski mistrz cukiernictwa

Magdalena Domańska-SmoleńZaktualizowano 
Stefan Przebindowski w cukierni hotelu Cracovia. Lata siedemdziesiąte XX wieku archiwum rodzinne
Babka wielkanocna. O babach opowiada Stefan Przebindowski, krakowski mistrz cukiernictwa.

Baba w święta jest potrzeba?
Drożdżowa wręcz konieczna! Na wielkanocnym stole może być jeszcze ucierana, piaskowa czy biszkoptowa. Ba, musi nawet na środku tego stołu stać – udekorowana bukszpanem i barankiem cukrowym.

Dziś to nie problem. Idziemy do cukierni i wybieramy najładniejszą...
Proponowałbym jednak upiec ją w domu. Od zarania dziejów najlepsze babki robiło się w domu! Kiedyś to był cały rytuał. W kuchni lśniła już czysta, wypastowana podłoga, kobiety szczelnie zamykały okna i drzwi, a nagrzany piec czekał na aromatyczne ciasto. Po wyjęciu z pieca przykrywało się babę pierzyną, żeby nie opadła. Ale i tak babą pachniało na kilometr.

Jakże więc zrobić taką aromatyczną babkę?
Podam recepturę, ale zaznaczam, że nie każdemu wyjdzie taka sama babka. Bo do babki trzeba dodać – oprócz aromatów czy rodzynek – również serce. Najlepsza babka to taka nieoszukiwana – dobra mąka, masło zamiast margaryny, dużo jajek…

No to próbujmy
Bierzemy: litr mleka, 20 deko drożdży, 90 deko cukru, kilogram masła, 15 jajek, 30 żółtek…

Trzydzieści?
Dokładnie tak. Mąki tyle ile przyjmie ciasto. Dalej – rodzynki, skórkę pomarańczową, aromaty i arak. Przygotowujemy formę do babki, smarując ją masłem klarowanym i sypiąc bułką tartą.

Mieszamy wszystkie składniki...
Zaraz, zaraz! Baby dzielimy na jednofazowe i dwufazowe. Jednofazowe to takie, gdzie faktycznie mieszamy wszystkie składniki, natomiast dwufazowe to takie, gdzie najpierw musimy przygotować rozczyn. Ja jestem zwolennikiem babek dwufazowych.

A mówił Pan, że babkę łatwo zrobić!
Bo to nie jest trudne! Rozczyn robi się bardzo prosto. Należy podgrzać mleko, dodać drożdże i 5 deko cukru oraz trochę mąki. Ciasto musi być luźne. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dopiero potem dodajemy całą resztę. Z tym, że musimy pamiętać, żeby masło i sól dodawać na samym końcu! Wyrobione ciasto wlewamy do przygotowanej formy, czekamy aż wyrośnie na wysokość formy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Jeżeli babka się nam za bardzo zarumienia – skręcamy temperaturę do 180 stopni.

I wyjdzie baba jak malowana!
Jeszcze nie. Po wyjęciu jeszcze gorącą musimy polukrować lub posypać cukrem pudrem.

A można np. stopioną czekoladą?
Można, czemu nie? Ale najlepsza baba to baba prosta. Nie ma co kombinować.

Ile wytrzymuje taka baba?
Babę drożdżową najlepiej zjeść w niedzielę wielkanocną. Jeżeli jednak nam przypadkiem zostanie i sczerstwieje, możemy zrobić z nią to co Anglicy.

Czyli?
Zrobić z niej pyszny deser. Bierzemy czerstwą babę, kroimy w kostkę, zalewamy żółtkami, cukrem i mlekiem z odrobiną rodzynek i zapiekamy w formie posmarowanej sklarowanym masłem i bułką tartą. Podajemy na ciepło z sosem szodon, sporządzonym z ubitych żółtek i białego wina z dodatkiem skórki cytrynowej.

Baby mają być proste, natomiast mazurki...
Bogate, kolorowe i radosne. Muszą mieć minimum trzy kolory pomady i dekorację z owoców kandyzowanych. Można dekorować również cukrowym barankiem, kurczątkiem, czy nawet słodkim wielkanocnym jajem.. Jeden mazurek utkwił mi szczególnie w pamięci. Otóż w czasie Wielkanocy, mój kolega Jan Oberbek, wirtuoz gitary, jechał do Niemiec. Upiekłem mu na tę okazję mazurka, który ważył… 50 kilogramów! Niemcy byli zachwyceni!

Pięćdziesięciokilowej baby nie upiekł Pan nigdy?
Nie, choć piekłem i większe i mniejsze. Baba w święta musi być!

Baby mają upiec baby, a mężczyźni w tym czasie...
Mają babie pomagać. Niech przygotują np. rodzynki do baby. Nie wrzuca się rodzynek jak leci – trzeba je wcześniej przebrać, umyć. Muszą być najlepszej jakości.

A Pan czym zaskoczy rodzinę w te święta?
Oczywiście pyszną babą i własnoręcznie tartym chrzanem!

Zobacz też:Pyszne, tradycyjne ciasta na Wielkanoc: babka, mazurek, pascha - przepisy naszych Czytelników

Zobacz też:Babka wielkanocna. 3 przepisy na wielkanocną babę: baba drożdżowa, baba piaskowa i dwukolorowa baba z orzechami

Zobacz też:Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami

Zobacz też:Wielkanocne jajko w nowej odsłonie. Minibabeczki z pastą jajeczną

Zobacz też:Żurek wielkanocny, krzonówka, pituch. Przepisy na wielkanocne zupy z Małopolski

Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?

Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku

Znaki zodiaku. Objawiają talenty, zdradzają przeznaczenie.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3