Kraków w teście kulinarnym reprezentowali Helena Kaim i Kacper Figuła z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ulicy Zamoyskiego. Musieli się wykazać wiedzą między innymi na temat sernika krakowskiego i pischingera. Łatwo nie było. Za swoich uczniów kciuki trzymała Anna Kuć.
Uczniowie szkół gastronomicznych mieli w sumie do przejścia 10 stanowisk! „Z czym ci się kojarzy kuchnia polska?”, „jak kiedyś nazywano słodkie przekąski?”, „z czego robiono dawniej pasztety?”, „czym różni się czekolada mleczna od deserowej?”. Miedzy innymi takie padały pytania w teście wiedzy. Uczniowie poradzili sobie całkiem nieźle.
Nieźle było też na stanowiskach wiedzy teoretycznej. Okazuje się, że filetowanie ryby, rozbieranie drobiu czy układanie pięknych talerzy to nie problem dla młodzieży.
W teście walczyło 20 dwuosobowych zespołów z całej Polski.
Jak sobie radzili? ZOBACZCIE GALERIĘ
Zobacz koniecznie: Jak zrobić kotleta schabowego idealnego? Przeczytaj porady szefów kuchni!
Lubisz kapustę? Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z kapustą naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Zobacz TOP 12 pysznych i prostych dań z makaronem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz też: Pomysł na obiad: kotleciki z kurczakiem, cukinią i papryką
Znudziło Ci się mięso? Zobacz: TOP 8 dań wegetariańskich, które polubisz
Zobacz też: Dania rozgrzewające: śniadania, zupy, dania główne i napoje
Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z jajkami w roli głównej
Zobacz koniecznie: TOP 12 popularnych dań z całego świata, które przygotujesz w domu
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem
Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
