FLESZ - Dlaczego nie należy jeść owoców prosto z krzaka
Dwójka uczniów ZSEG w Tarnowie wzięła udział w pierwszym Teście Kulinarnym i zmierzyła się z zespołami z całej Polski w krakowskiej Akademii Inspiracji MAKRO. Na podium znaleźli się uczniowie z tarnowskiego gastronomika - Andrzej Sysło i Tomasz Wantuch, zajmując II miejsce.
- To nasz duży wspólny sukces. Współpracowaliśmy z Tomkiem już nie raz, dlatego w kuchni rozumiemy się bez słów – mówi Andrzej Sysło. Uczniowie gastronomika, żeby dostać się do konkursu, musieli najpierw opracować przepis na potrawę z wykorzystaniem certyfikowanych produktów regionalnych. Udało im się zakwalifikować i w Krakowie zmierzyli się z częścią teoretyczną i praktyczną kulinarnego testu.
Zadaniem chłopaków było m.in. przedstawienie gotowych produktów na talerzu i ich dekoracja oraz filetowanie ryb. Sprawdzano także ich umiejętności związane z krojeniem warzyw czy nakryciem stołu.
- Konkurs daje nam nowe doświadczenie, ale też jest kolejną lekcją – wyjaśnia Tomasz Wantuch. Swoją przyszłość wiąże z gastronomią. Na razie umiejętności kulinarne pokazuje na konkursach. Pyszne dania skosztować mogą również jego bliscy.
- Zdarza mi się przygotować obiad dla rodziny. Chyba całkiem nieźle wychodzi mi makaron z owocami morza – uśmiecha się.
Nie spoczywa na laurach i cały czas poszerza swoją wiedzę. Czyta książki z przepisami i ogląda filmy kulinarne. Ukończył także kursy: cukierniczy, barmański i baristy. Tomek niedawno zajął także II miejsce w kategorii cukiernik w XVI Małopolskim Konkursie ,,Stół pięknie nakryty – Kuchnia europejska na krakowskim stole”. Uznanie zyskał deser przygotowany przez 18-latka.
Jego kulinarny partner Andrzej Sysło również w wolnych chwilach jest szefem kuchni w swoim domu. Najbardziej lubi przyrządzać zupy. - Jestem zwolennikiem tradycyjnych przepisów. Szukam ich w starych książkach, chętnie wykorzystuje także to czego nauczyła mnie babcia – podkreśla.
Kolejny uczeń ZSEG w Tarnowie Wojciech Bąba zajął I miejsce w części gastronomicznej konkursu "Mam zawód. Mam fantazję” organizowany przez Województwo Małopolskie.
Zadaniem Wojtka było przygotowanie dwóch zakąsek bankietowych. Uczeń tarnowskiego gastronomika zaserwował m.in. przegrzebki z jabłkiem łąckim. - Udział w konkursie to dla mnie przede wszystkim nauka, ale także dobra zabawa – podkreśla. Swoim talentem zaimponował jurorom, domowników również lubi zaskakiwać.
- W kuchni nie boję się eksperymentować, a dania które przygotowuję rzadko się powtarzają, więc nawet nie mogę powiedzieć co mi wychodzi dobrze – śmieje się Wojtek.
Otwarcie swojej restauracji? Tego cała trójka uczniów ZSEG w przyszłości nie wyklucza. Na razie koncentrują się na nauce, później chcą zdobyć doświadczenie.
Szkoła jest bardzo dumna ze swoich wychowanków. - To dla nas duże wyróżnienie. Sukces naszych uczniów bardzo cieszy ponieważ konkurencja podczas konkursów była naprawdę duża - podkreśla Elżbieta Teper, nauczycielka ZSEG w Tarnowie. Szkoła niedawno zakwalifikowała się do kolejnego ogólnopolskiego konkursu, który odbędzie się w styczniu w Kielcach.
