Bigos z młodej kapusty różni się nieco od tradycyjnego bigosu, ale warto go przygotować.
Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 200 g kiełbasy cienkiej
- 200 g boczku wędzonego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
- 1/2 pęczka koperku
- 50 g masła
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Kapustę drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Kapustę gotować około 5 minut, następnie wodę odcedzić. Na dno garnka z kapustą wrzucić masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć około 5 minut.
Następnie kapustę zalać wodą (tak by była zanurzona). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażyć na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodać do kapusty. Gotować około 15 minut. Bigos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
