https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką.
Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką. Fot. Katarzyna Jaworek
Aromatyczny i delikatny bigos z młodej kapusty – przepis. Gdy na straganach i sklepach pojawia się młoda kapusta – można z niej przygotować pyszny bigos.

Bigos z młodej kapusty różni się nieco od tradycyjnego bigosu, ale warto go przygotować.

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 200 g kiełbasy cienkiej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 pęczka koperku
  • 50 g masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Kapustę drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Kapustę gotować około 5 minut, następnie wodę odcedzić. Na dno garnka z kapustą wrzucić masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć około 5 minut.
Następnie kapustę zalać wodą (tak by była zanurzona). Dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażyć na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodać do kapusty. Gotować około 15 minut. Bigos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska