Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą. Przepis Roberta Muzyczki, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki
- 0,5 kg młodego bobu
- 50 g orzeszków piniowych
- 1/2 pęczka świeżej mięty
- 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)
- 50 ml oleju lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- szczypta grubo zmielonego pieprzu
Wykonanie
Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób jest nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser.
Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.
Zobacz też:Przepisy na dania z bobem naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN