GUS podaje, że najbardziej potaniały warzywa i jaja (po 1,3%). Tańsze niż przed miesiącem były też tłuszcze zwierzęce (o 0,7%), sery i twarogi (o 0,6%), mąka (o 0,4%). Przeciętny Kowalski płacił w maju mniej za tłuszcze roślinne i ryż (po 0,3%). O 0,1% poszły w dół ceny makronów.
Jeśli chodzi o cukier, w porównaniu z kwietniem, jego cena podskoczyła o 0,6%.
Mięso? Było droższe średnio o 0,5%:
- drobiowe – cena wyższa o 2,1%
- wieprzowe – cena wyższa o 0,6%
- cielęce – cena wyższa o 0,2%
Przeczytaj również: Prognozy spożycia i produkcji. Więcej drobiu i wołowiny. Mniej - wieprzowiny
W maju zanotowano wyższe były ceny jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych oraz ryb i owoców morza (po 0,3%). Konsumenci więcej płacili równie za pieczywo, owoce i mleko (po 0,1%). Soki owocowe, warzywne i herbata? Ich majowe ceny podskoczyły o 0,5%.
Wzrosły także ceny kakao i czekolady w proszku (o 0,3%) oraz kawy (o 0,2%). W maju zanotowano wzrost cen wyrobów tytoniowych o 0,3% - informuje GUS.
Źródło: GUS