Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Chudnij ze smakiem". Sposób na kurczaka

.
Bogumiła Karpankiewicz-Szkarłat dzięki przepisowi na ananasowo-imbirowy filet z kurczaka zwyciężyła w styczniowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Otrzyma prawo do bezpłatnego korzystania przez 28 dni z kompleksowego programu dietetyczno-treningowego GACA SYSTEM i będzie miała także szansę na zdobycie prestiżowego tytułu Mistrza Zdrowego Gotowania.

Mięso z piersi kurczaka to znakomita propozycja dla wszystkich osób, którym zależy na schudnięciu oraz utrzymaniu formy. Jest ono bogate w białko, a co równie ważne, charakteryzuje się bardzo niską zawartością tłuszczów i węglowodanów. Dlaczego trzeba jeść białko? Lista argumentów "za" jest długa. Wszyscy, którzy kiedykolwiek mieli problem z otyłością, wiedzą, jak trudno jest opanować ataki głodu. Duża ilość protein w posiłkach sprawia, że dłużej towarzyszy nam uczucie sytości i nie podjadamy śmieciowego jedzenia ani nie rzucamy się jak szaleni na kolejne posiłki. Ponadto jedzenie białka pomaga spalać kalorie. Organizm zużywa ich znacznie więcej niż przy trawieniu węglowodanów i tłuszczów. Jedząc białko, dbamy o nasze mięśnie i kości. Należy jednak pamiętać, że radykalne zwiększenie podaży białka nie rozwiąże naszych kłopotów z formą. Na spożywanie większych ilości białka powinny uważać osoby mające problemy z nerkami. Pamiętajmy, że zwykle uważa się za zdrowe jedzenie protein w stosunku 1 g - 1 kg masy ciała; osoby aktywne fizycznie mogą jeść ich nieznacznie większą ilość.

Ananas to nie tylko witamina C. Owoc zawiera bromelinę, będącą enzymem odpowiedzialnym za trawienie. Pomaga ona także osobom cierpiącym na chorobę wieńcową. Ananas to także źródło witamin z grupy B, witaminy A i PP, zawiera także błonnik pokarmowy.

O właściwościach prozdrowotnych papryki napisano już niejedną pracę naukową. My zalety tego warzywa omówimy w kilku zdaniach. Wszyscy dbający o zdrową sylwetkę powinni pamiętać, że jedzenie papryki to jeden z wielu elementów wspomagania procesu redukcji tkanki tłuszczowej. Warzywo to wspomaga pracę układu pokarmowego, zwiększając skuteczność trawienia dzięki zwiększeniu wydzielania soków trawiennych, przydaje się także przy kłopotach ze wzdęciami. W papryce znajdziemy także duże ilości witaminy C, A i E oraz potasu i wapnia. Papryka ma korzystny wpływ na stabilizację ciśnienia krwi oraz stan naczyń krwionośnych. Pamiętajmy także, że warzywa te różnią się nie tylko kolorem, ale także składem. Zielone zawierają duże ilości kwasu foliowego, odpowiedzialnego m.in. za funkcjonowanie układu nerwowego, czerwone dzięki dużej ilości beta-karotenu mogą poprawić stan naszej skóry.

Przyprawy takie jak pieprz i imbir mają silne właściwości odkażające i mobilizująco wpływają na pracę układu pokarmowego.

Dodatek ząbka czosnku sprawi, że potrawa zyska jeszcze większą moc prozdrowotną. Ta niewielka roślina jest w stanie skutecznie walczyć z wirusami i bakteriami, dlatego powinniśmy pamiętać o niej szczególnie w okresie, kiedy łatwo o przeziębienia i choroby. Ponadto czosnek doskonale sprawdza się w walce z pasożytami i grzybami. Jego dobroczynne działanie odczują także cukrzycy, osoby mające kłopoty z układem krążenia - działa on przeciwzakrzepowo i powoduje zmniejszenie poziomu cholesterolu. Jakby tego było mało, ma on działanie antynowotworowe. Dotychczas przeprowadzane badania wskazują, że czosnek jest szczególnie skuteczny w przypadku nowotworów układu pokarmowego.

Ananasowo-imbirowy filet z kurczakaKonrad Gacaprezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta

Składniki (dla 4 osób): 500 g fileta z kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka pęczek dymki 1,5 małego lub 1 duży ananas kilka orzechów włoskich lub laskowych ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny łyżka oliwy z oliwek lub oleju lnianego łyżka mąki owsianej imbir, pieprz świeżo mielony

Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka gotować na parze do miękkości, a następnie pokroić w paski.
Papryki umyć, przekroić na pół, 1 ananas obrać i pokroić w plastry grubości 1 cm, gotować na parze kilka minut. Papryki pokroić w paski, ananasa w kostkę.
Cebulę dymkę pokroić w cienkie talarki, czosnek przecisnąć przez praskę. Z 1/2 ananasa wycisnąć sok lub zmiksować 2 plastry.
Sok z cytryny, miód, sok z ananasa (ok. 5 łyżek), imbir suszony, mąkę owsianą, olej razem wymieszać. Pokrojone papryki, kostki ananasa, orzechy, dymkę wymieszać, zalewając sokiem miodowo-ananasowo-imbirowym z mąką, dusić 3 minuty, przyprawiając imbirem, a następnie dodać mięso i jeszcze dusić 3 minuty. Można doprawić sokiem z cytryny i miodem.
Podawać z ugotowanym ryżem brązowym lub dzikim na sypko.

Autor przepisu: Bogumiła Karpankiewicz-Szkarłat

Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody

1. Nadal masz szansęna wygraną!
Już za tydzień rozpoczniemy czwartą część konkursu Chudnij ze smakiem. Podamy składniki, z których należy skomponować swój zdrowy posiłek. Przez kolejne tygodnie w ramach konkursu będziemy prezentować dania opracowane przez inne osoby związane z Gaca System. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań?
Zapraszamy do zabawy.

2. Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca w nagrodę otrzyma bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywie-niowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.
Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideo-konferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3. Nagroda główna
3 tysiące złotych a i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska