https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Lunchbox pełen smaku. Przepisy idealne do pracy i szkoły: dyniowe placuszki, tarta z gruszką, jajeczne muffiny

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pyszny lunch do pracy lub drugie śniadanie do szkoły? To wcale nie jest trudne. Zobacz nasze propozycje.
Macie ochotę na pyszny lunch do pracy lub drugie śniadanie do szkoły? To wcale nie jest trudne. Zobacz nasze propozycje. Fot. materiały prasowe
Lunch do pracy lub szkoły wcale nie musi być nudny i przewidywalny! Dzięki sezonowym owocom i warzywom możesz stworzyć zdrowe, smaczne, a zarazem proste w przygotowaniu dania, które nie tylko odmienią Twój lunchbox, ale także dodadzą energii na cały dzień. Oto kilka pomysłów na szybkie i pełne smaku posiłki, które doskonale sprawdzą się na wynos! Dyniowe placuszki z serem feta, mini tarty z gruszką i orzechami, pieczone kulki z kaszy jaglanej i buraka, czy jajeczne muffiny to dania, że palce lizać!

Spis treści

Dyniowe placuszki z serem feta

Dyniowe placuszki z serem feta.
Dyniowe placuszki z serem feta. Fot. materiały prasowe

Placuszki z dynią i fetą to świetna propozycja na sycący i zdrowy lunch, idealny na chłodniejsze dni. Połączenie słodyczy dyni z wyrazistym smakiem sera sprawia, że danie zyskuje wyjątkowy charakter.
– Dynia dostarcza wiele prozdrowotnych składników – to prawdziwa królowa jesieni! Jest źródłem między innymi beta-karotenu, witaminy C oraz E, potasu czy drogocennego błonnika pokarmowego. Z kolei feta dodaje cennego białka i tłuszczów. Placuszki można urozmaicić, dodając do nich orzeźwiający sos jogurtowy lub tzatziki, co dodatkowo podkreśli ich smak – podpowiada Natalia Dziok, dietetyczka i ekspertka marki Breville produkującej frytkownice beztłuszczowe.

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni (możesz użyć dyni pieczonej lub gotowanej, np. Hokkaido),
  • 1/2 szklanki sera feta (pokruszonego),
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej, najlepiej pełnoziarnistej),
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub tymianku,
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Rozpocznij od przyrządzenia puree z dyni. Jeśli nie masz gotowego, pokrój dynię na kawałki, skrop oliwą z oliwek i piecz w airfryerze przez 15 minut w temperaturze 180°C. Korzystając z piekarnika, piecz dynię w 180°C przez około 30-40 minut do momentu, aż bez trudu wbijesz w nią widelec. Miękką, upieczoną dynię zmiksuj na gładką masę. Jeśli była to mączysta odmiana (np. Hokkaido), może być potrzeba dodania niewielkiej ilości wody. Najlepsze puree jest gęste, ale kremowe!
W dużej misce połącz otrzymane puree z pokruszoną fetą, jajkiem, mąką, czosnkiem, solą, pieprzem oraz oregano. Wymieszaj wszystko, aby powstała gęsta masa – w razie potrzeby dodaj więcej mąki, a następnie uformuj małe placuszki i delikatnie je spłaszcz. Skrop je oliwą i włóż do frytownicy, pozostawiając pomiędzy nimi odstęp. Piecz w airfryerze przez 8-10 minut w temperaturze 180°C, aż placuszki staną się złociste i chrupiące. W piekarniku czas pieczenia w tej samej temperaturze będzie wynosił 15-20 minut. Podawaj z jogurtem naturalnym lub sosem tzatziki, który podkręci ich smak i dostarczy dodatkowej porcji warzyw.

Mini tarty z gruszką i orzechami

Mini tarty z gruszką i orzechami.
Mini tarty z gruszką i orzechami. Fot. materiały prasowe

Tarty z gruszką i orzechami to pomysł na jesienny deser, który nie tylko cieszy smakiem, ale jest też banalnie prosty w przygotowaniu. Po te owoce warto sięgać szczególnie teraz, kiedy jest na nie sezon – są słodkie i miękkie. Gruszki wspierają układ trawienny i są źródłem antyoksydantów, błonnika pokarmowego, potasu, kwasu foliowego czy witaminy C. Orzechy dodają chrupkości oraz dostarczają zdrowych tłuszczów i białka – ich garść dziennie to jedna z lepszych rzeczy, które możemy zrobić dla zdrowia. Razem tworzą harmonijną kompozycję, która zaspokoi ochotę na „coś słodkiego”. Są apetycznie chrupiące i znakomicie sprawdzą się na wynos!

Składniki:
Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej lub orkiszowej, najlepiej pełnoziarnistej,
  • 100 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę),
  • 50 g cukru lub ksylitolu zmielonego na puder,
  • 1 żółtko,
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Na nadzienie:

  • 2 gruszki (obrane i pokrojone w cienkie plastry),
  • 100 g orzechów włoskich (posiekanych),
  • miód (wedle uznania)
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj palcami mąkę, cukier puder i pokrojone masło, aż powstaną małe grudki ciasta. Dodaj żółtko i zimną wodę, po czym szybko zagnieć masę. Ciasto owiń w folię i schładzaj w lodówce przez około 30 minut. W międzyczasie wymieszaj plastry gruszki z sokiem z cytryny, orzechami, miodem i cynamonem. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm i wykrój krążki, a następnie umieść je w foremkach do muffinów. Na każdy krążek nałóż nadzienie z gruszek. Ustaw airfryer na 160°C i piecz mini tarty przez około 10-12 minut. Przyrządzając tarty w piekarniku, nagrzej go do 180°C i piecz przez 20-25 minut, aż ciasto będzie złote, a owoce miękkie. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

Pieczone kulki z kaszy jaglanej i buraka

Pieczone kulki z kaszy jaglanej i buraka.
Pieczone kulki z kaszy jaglanej i buraka. Fot. materiały prasowe

Kolejną propozycją na lekki lunch, który z pewnością zachwyci miłośników zdrowych przekąsek, są pieczone kulki z kaszy jaglanej i buraka. Kasza jaglana, będąca źródłem białka i błonnika, ale również żelaza czy cynku, wspiera układ trawienny oraz dostarcza energii na długie godziny. Nie bez powodu jest nazywana superfoodem!
– Połączenie kaszy jaglanej z burakiem nie tylko tworzy harmonijną kompozycję smaków, ale również przynosi wiele korzyści zdrowotnych – podkreśla dietetyczka Natalia Dziok. – Buraki są bogate w antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne jak potas, magnez czy witamina C, a ich regularne spożywanie może korzystnie wpływać na ciśnienie krwi i wydolność organizmu. Te małe kulki są nie tylko pyszne, ale także proste w przygotowaniu, co sprawia, że idealnie sprawdzą się w codziennym jadłospisie – dodaje ekspertka.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 średni burak (ugotowany lub upieczony, starty na drobnych oczkach),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki (pszennej lub orkiszowej, najlepiej pełnoziarnistej),
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),
  • 1/4 szklanki sera feta (pokruszonego) lub koziego sera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano,
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest dokładne przepłukanie, a następnie ugotowanie kaszy jaglanej według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie ugotuj lub upiecz buraka do miękkości, po czym zetrzyj go na drobnych oczkach tarki. W dużej misce połącz przestudzoną kaszę z burakiem, dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę oraz przyprawy – sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy i uformuj z niej małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Skrop je oliwą i piecz w airfryerze w temperaturze 180°C przez 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru i chrupkości. W piekarniku nagrzanym do 200°C, kulki będą potrzebować do zarumienienia ok. 23 minut. Gotową przekąskę podawaj z ulubionym dipem.

Jajeczne muffiny

Jajeczne muffiny.
Jajeczne muffiny. Fot. materiały prasowe

Sadzone, na twardo czy w koszulce – jajka to doskonały wybór na szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Dostarczają pełnowartościowego białka, żelaza, cynku, witamin z grupy B, witaminy E i cennych przeciwutleniaczy. Jeśli jednak szukasz czegoś mniej klasycznego niż omlet czy jajecznica, która nie sprawdza się najlepiej jako posiłek na wynos, spróbuj przygotować… muffiny! Te jajeczne babeczki z ulubionymi dodatkami są niezwykle łatwe w wykonaniu i świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno spakowane do lunchboxa.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 50 g startego sera cheddar,
  • szynka lub tofu naturalne/wędzone,
  • 1 mała papryka,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Zacznij od pokrojenia szynki (lub tofu) i papryki w drobną kostkę oraz posiekaj szpinak i szczypiorek. Wszystkie składniki umieść w jednym naczyniu i delikatnie wymieszaj. W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, sól, pieprz i starty ser cheddar, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Foremki do muffinek delikatnie posmaruj oliwą, a następnie wypełnij je do połowy przygotowanymi warzywami, szynką i szczypiorkiem. Zalej wszystko masą jajeczną, pozostawiając odrobinę miejsca na górze, aby muffiny mogły lekko urosnąć. Włóż foremki do air fryera nagrzanego do 160°C i piecz przez około 10-12 minut, aż babeczki będą złociste i ścięte w środku. Przygotowując babeczki w piekarniku, ustaw go na 180°C i piecz przez 20 minut. Po tym czasie sprawdź za pomocą patyczka, czy są gotowe – patyczek po wbiciu powinien być suchy. Jeśli nie jest, kontynuuj pieczenie przez ok. 5 minut. Po upieczeniu, odstaw muffiny na 5 minut do ostygnięcia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska