Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na święta. Placek z drożdżowy z masami: serową, makową, orzechową i kruszonką. Niebo na talerzu! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Pyszne ciasto z masą serową, makową i orzechową na Boże Narodzenie. Zobaczcie przepis!
Pyszne ciasto z masą serową, makową i orzechową na Boże Narodzenie. Zobaczcie przepis! Fot. archiwum
Niebanalne ciasto na Boże Narodzenie! Przepisem na pyszne ciasto z masą serową, makową i orzechową na Boże Narodzenie podzieliły się z nami panie z Koła Gospodyń Wiejskich. Nie bez powodu nazywają ten placek "pysznym". Spróbujcie.

Placek z drożdżowy z masami: serową, makową, orzechową i kruszonką. W sam raz na Boże Narodzenie [PRZEPIS]

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 5 jajek (4 żółtka + 1 całe jajo)
  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 10 dag smalcu
  • 4 łyżki oleju
  • niecałe 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 1/2 kg sera
  • 6 jajek
  • 20 dag margaryny
  • 40 dag cukru pudru
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • cukier waniliowy

Składniki na masę orzechową

  • 35 dag mielonych orzechów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 białka

Składniki na masę makową

  • 25 dag maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • olejek migdałowy dla aromatu

Składniki na kruszonkę

  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • mąka - ile zabierze

Wykonanie
Ciasto drożdżowe. Rozpuścić w rondelku masło, smalec, dodać olej, dolać zimne mleko. Całość ma pozostać letnia. W roztworze rozpuścić drożdże i dobrze wymieszać, dodając jajka i cukier. Do uprzednio przygotowanej mąki z szczyptą soli wlać roztwór i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.

Masa serowa. Ser zemleć, sparzyć wrzątkiem rodzynki. Odłożyć. Ucierać margarynę z cukrem dodając po jednym żółtku i stopniowo ser. Do wymieszanej masy dodać budyń i łyżkę mąki, następnie oprószone mąką rodzynki oraz cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy serowej lekko mieszając.

Masa orzechowa. Zalać mielone orzechy wrzącym mlekiem, w którym rozpuścić cukier. Dodać masło i wszystko wymieszać i ostudzić. Ubić pianę z białek i wymieszać z wystudzonymi orzechami.
Masa makowa. Mak sparzyć i zemleć ( 2-3 razy), dodać cukier do drugiego mielenia. Do maku dodać rozpuszczoną łyżkę masła, miód i aromat. Wszystko wymieszać z dwoma jajkami.
Kruszonka. Wszystkie składniki wyrobić.
Składanie ciasta. Na spód dużej blachy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) wyłożyć ciasto drożdżowe (pozostawić część na warkocze). Układać kolejno masy (pasami lub w skos): serowa-orzechowa- makowa (dwa razy). Posypać kruszonką. Z pozostałego ciasta drożdżowego uformować paski - upleść warkocz i wyłożyć na brzegi ciasta. Posmarować warkocz białkiem i piec godzinę w temperaturze 180 stopni.

Przepis pań ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie

Okazje

Najlepsze wyprzedaże na święta

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska