Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Idealny makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Albo ciasto na domowe pierniczki, które z pieczołowitością przygotowujemy już miesiąc wcześniej… To świąteczne pewniaki! A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności i przygotować ciasta, które nie tylko wizualnie zachwycą gości, ale będą przede wszystkim doskonale smakować? Zobaczcie przepis na wieniec z ciasta francuskiego.
Składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 jajka
- 450 g masy makowej Bakalland
- 100 g żurawiny całe owoce Bakalland
- 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
Wykonanie
Ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia. W rondelku przygotowujemy nadzienie. Masę makową, żurawinę i rodzynki mieszamy z miodem i delikatnie podgrzewamy przez ok. 2 minuty. Masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim prostokątem ciasta. Następnie ciasto tniemy na równie paski, które przekładamy na przemian. Gotowe ciasto formujemy w okrąg i smarujemy delikatnie żółtkami. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 15 minut aż ciasto się zarumieni. Gotowe ciasto możemy dodatkowo ozdobić świeżymi owocami np. żurawiną lub porzeczką.
