Uczestniczka V edycji kulinarnego show MasterChef. Jej ciastami zachwycała się Magda Gessler. Sylwia Ładyga to również autorka bloga Ostra na słodko. Rolada drożdżowa z makiem to klasyka. Ale przygotowana według tego przepisu zaskoczy swoim smakiem.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 150 g masła
- 6 żółtek
- 50 g świeżych drożdży
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki rumu
- 3 łyżki cukru wanilinowego
Składniki na masę makową:
- 200 g mielonego maku
- 50 g cukru
- 70 g miodu
- ok. 150 g bakalii (orzechy, morele, śliwki, kandyzowana skórka pomarańczowa)
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- łyżeczka przyprawy do piernika
- łyżeczka whisky (lub innego alkoholu)
Dodatkowo:
- 5 białek
Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę mąki i cukru. Zostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Masło rozpuścić, wystudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, rum, rozczyn i zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać ostu- dzone masło.
Jeżeli ciasto się klei, dodać odrobinę mąki, jeśli jest za gęste, dodać kilka łyżek mleka. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Masa makowa. Wszystkie bakalie drobno posiekać, włożyć do garnka. Dodać miód, obydwa cukry, przyprawę do piernika. Zalać mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą. Dodać zmielony mak i dalej podgrzewać, aż mak napęcznieje. Masę makową wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Ciasto podzielić na cztery części. Kawałki ciasta rozwałkować na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm. Na wierzch wyłożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć w kształt rolady, a końce zawinąć pod spód. Roladę przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawinąć w niego dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem a papierem (nie więcej). Makowce ułożyć na dużej blaszce zostawiając spore odstępy między nimi. Piec ok. 30-35 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu roladę wystudzić i rozciąć papier. Wierzch polukrować.
Zobacz też:Libiąskie paluszki z makiem na Wigilię
Zobacz też:Przepisy na świąteczne pierniki naszych Czytelników
Zobacz też:Przepis na wigilijny barszcz na zakwasie z uszkami od Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Wigilijna moczka z pierników
Zobacz też:Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie. TOP 12 efektownych ciast, które zaskoczą twoich gości
Zobacz też:Przepisy na wigilijne pierogi: z kapustą i grzybami, z makiem, z łososiem oraz ze śliwką