Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na święta. Tradycyjny bożonarodzeniowy makowiec [PRZEPIS]

Sylwia Ładyga
Przepis na świąteczny makowiec.

Uczestniczka V edycji kulinarnego show MasterChef. Jej ciastami zachwycała się Magda Gessler. Sylwia Ładyga to również autorka bloga Ostra na słodko. Rolada drożdżowa z makiem to klasyka. Ale przygotowana według tego przepisu zaskoczy swoim smakiem.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 150 g masła
  • 6 żółtek
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki cukru wanilinowego

Składniki na masę makową:

  • 200 g mielonego maku
  • 50 g cukru
  • 70 g miodu
  • ok. 150 g bakalii (orzechy, morele, śliwki, kandyzowana skórka pomarańczowa)
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • łyżeczka whisky (lub innego alkoholu)

Dodatkowo:

  • 5 białek

Wykonanie:

Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę mąki i cukru. Zostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Masło rozpuścić, wystudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, rum, rozczyn i zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać ostu- dzone masło.

Jeżeli ciasto się klei, dodać odrobinę mąki, jeśli jest za gęste, dodać kilka łyżek mleka. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Masa makowa. Wszystkie bakalie drobno posiekać, włożyć do garnka. Dodać miód, obydwa cukry, przyprawę do piernika. Zalać mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą. Dodać zmielony mak i dalej podgrzewać, aż mak napęcznieje. Masę makową wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.

Ciasto podzielić na cztery części. Kawałki ciasta rozwałkować na kształt prostokąta na grubość ok. 3 mm. Na wierzch wyłożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć w kształt rolady, a końce zawinąć pod spód. Roladę przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawinąć w niego dwukrotnie, zostawiając ok. 1 cm luzu między ciastem a papierem (nie więcej). Makowce ułożyć na dużej blaszce zostawiając spore odstępy między nimi. Piec ok. 30-35 minut w 190 stopniach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska