reklama

Ciasta na święta. Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica” [PRZEPIS]

madZaktualizowano 
Ciasto "pijana zakonnica".
Ciasto "pijana zakonnica". Andżelika Knop
Przepis na ciasto „pijana zakonnica”.

Przepisem na ciasto „pijana zakonnica” podzieliła się z nami Andżelika Knop z Krakowa. Marzycielka i niepoprawna optymistka. Pozytywnie zakręcona na punkcie zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Wolne chwile spędza w kuchni tworząc zdrowe dania dla siebie i swoich najbliższych. Prowadzi blog W zielonej kuchni.

Składniki na biszkopt

  • 7 jaj
  • 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu winnego

Składniki na krem

  • szklanka wody
  • pół kostki margaryny (można zamienić na masło)
  • 2 łyżki kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • szklanka cukru
  • około 100-200 ml wódki


Dodatkowo na wierzch

  • 0,75 l śmietanki kremówki (3 opakowania)
  • 1 fix do śmietany
  • czubata łyżka cukru pudru
  • dwie kokosowe princessy (lub inny tego typu batonik)

Wykonanie
Biszkopt. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet.
Piec w brytfannie o wymiarach 26-28 cm przez około 45 minut w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu – 180.
Gdy lekko przestygnie, końcówką łyżki drewnianej zrobić otwory na około połowę wysokości.
Krem. Do rondla wlać około pół szklanki wody i gotować na wolnym ogniu. Margarynę, wodę, kakao, czekoladę i cukier przełożyć do metalowej miski, następnie umieścić ją na rondlu. W ten sposób składniki kremu rozpuszczą się na parze i unikniemy przypalenia. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlać wódkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Letni krem przelać na biszkopt, tak aby zakrył otwory.
Śmietanę ubić z cukrem i fixem, wyłożyć na wierzch ciasta. Wyrównać wierzch.
Na koniec posypać ciasto startym batonikiem i pozostawić w lodówce do schłodzenia przez kilka godzin.

Zobacz też:Ciasta na Boże Narodzenie. Ciasto drożdżowe z domową masą makową

Zobacz też:Placek do świątecznego barszczu czerwonego

Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony

Zobacz też:Jak zrobić karpia po zatorsku

Zobacz też:Wigilijny karp w galarecie

Zobacz też:Jak wybrać wigilijnego karpia?

Źródło: Agencja TVN

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3