Przepisem na ciasto „pijana zakonnica” podzieliła się z nami Andżelika Knop z Krakowa. Ciasto o tej dość nietypowej nazwie (wzięła się zapewne stąd, że to ciasto czarno-białe dość mocno nasączone alkoholem) jest bardzo smaczne i efektowne. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki! Pani Andżelika to marzycielka i niepoprawna optymistka. Pozytywnie zakręcona na punkcie zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Wolne chwile spędza w kuchni tworząc zdrowe dania dla siebie i swoich najbliższych. Prowadzi blog W zielonej kuchni.
Składniki na biszkopt
- 7 jaj
- 7 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka octu winnego
Składniki na krem
- szklanka wody
- pół kostki margaryny (można zamienić na masło)
- 2 łyżki kakao
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- szklanka cukru
- około 100-200 ml wódki
Dodatkowo na wierzch
- 0,75 l śmietanki kremówki (3 opakowania)
- 1 fix do śmietany
- czubata łyżka cukru pudru
- dwie kokosowe princessy (lub inny tego typu batonik)
Wykonanie
Biszkopt. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet.
Piec w brytfannie o wymiarach 26-28 cm przez około 45 minut w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu – 180.
Gdy lekko przestygnie, końcówką łyżki drewnianej zrobić otwory na około połowę wysokości.
Krem. Do rondla wlać około pół szklanki wody i gotować na wolnym ogniu. Margarynę, wodę, kakao, czekoladę i cukier przełożyć do metalowej miski, następnie umieścić ją na rondlu. W ten sposób składniki kremu rozpuszczą się na parze i unikniemy przypalenia. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlać wódkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Letni krem przelać na biszkopt, tak aby zakrył otwory.
Śmietanę ubić z cukrem i fixem, wyłożyć na wierzch ciasta. Wyrównać wierzch.
Na koniec posypać ciasto startym batonikiem i pozostawić w lodówce do schłodzenia przez kilka godzin.
