https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na święta. Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica”. Nazwa dziwna, ale smak obłędny

mad
Ciasto "pijana zakonnica".
Ciasto "pijana zakonnica". Andżelika Knop
Przepis na ciasto „pijana zakonnica”.

Przepisem na ciasto „pijana zakonnica” podzieliła się z nami Andżelika Knop z Krakowa. Ciasto o tej dość nietypowej nazwie (wzięła się zapewne stąd, że to ciasto czarno-białe dość mocno nasączone alkoholem) jest bardzo smaczne i efektowne. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki! Pani Andżelika to marzycielka i niepoprawna optymistka. Pozytywnie zakręcona na punkcie zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Wolne chwile spędza w kuchni tworząc zdrowe dania dla siebie i swoich najbliższych. Prowadzi blog W zielonej kuchni.

Składniki na biszkopt

  • 7 jaj
  • 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu winnego

Składniki na krem

  • szklanka wody
  • pół kostki margaryny (można zamienić na masło)
  • 2 łyżki kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • szklanka cukru
  • około 100-200 ml wódki


Dodatkowo na wierzch

  • 0,75 l śmietanki kremówki (3 opakowania)
  • 1 fix do śmietany
  • czubata łyżka cukru pudru
  • dwie kokosowe princessy (lub inny tego typu batonik)

Wykonanie
Biszkopt. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet.
Piec w brytfannie o wymiarach 26-28 cm przez około 45 minut w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu – 180.
Gdy lekko przestygnie, końcówką łyżki drewnianej zrobić otwory na około połowę wysokości.
Krem. Do rondla wlać około pół szklanki wody i gotować na wolnym ogniu. Margarynę, wodę, kakao, czekoladę i cukier przełożyć do metalowej miski, następnie umieścić ją na rondlu. W ten sposób składniki kremu rozpuszczą się na parze i unikniemy przypalenia. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlać wódkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Letni krem przelać na biszkopt, tak aby zakrył otwory.
Śmietanę ubić z cukrem i fixem, wyłożyć na wierzch ciasta. Wyrównać wierzch.
Na koniec posypać ciasto startym batonikiem i pozostawić w lodówce do schłodzenia przez kilka godzin.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 7

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

O
Ola
Fajne ciacho, a do popicia idealne jest porzeczkowe caprio ;-)
G
Gość

A ten krem to raczej polewa, płynna i nie gęstnieje

J
Ja

Nawet glupia nazwa ciasta trzeba sprofanować duchownych

G
Gość

Margaryna i batoniki zawierające tłuszcz palmowy niesamowicie zdrowe

G
Gość
9 marca, 10:16, Gość:

Dlaczego zakonnica?

Bo czarno-białe?

G
Gość

Dlaczego zakonnica?

G
Gość

A dla mnie to tradycja: mazurek, babka drożdżowa i sernik....wystarczy przejrzeć H.Szymanderskiej "Polska Wielkanoc"...

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska