Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Deser: świąteczna moczka z pierników [PRZEPIS]

mad
Wigilijny deser, czyli moczka z pierników.
Wigilijny deser, czyli moczka z pierników. Violetta Grzelka
Przepis na wigilijną moczkę. To pyszny deser z pierników. Jest łatwa w przygotowaniu i z pewnością zaskoczy waszych gości.

Przepisem na wigilijny deser z pierników, czyli moczkę, podzieliła się nasza Czytelniczka Violetta Grzelka z Krakowa.

Składniki 

  • 1/2 kg zwykłego piernika lub pierniczków 
  • 1-2 butelki piwa karmi classic 
  • 1/2 kg suszu owocowego:  morele, figi, gruszki, jabłka 
  • 200 g migdałów pokrojonych w słupki 
  • 200 g rodzynek 
  • łyżeczka masła 
  • sok z cytryny, miód do smaku

 
Wykonanie 

Owoce suszone opłukać, zalać wodą i pogotować maksymalnie 15 min - nie mogą być rozgotowane. Następnie odcedzić, ostudzić lekko i kiedy są jeszcze ciepłe pokroić w drobną kostkę i dodać łyżeczkę masła. 
Piernik (pierniczki) rozkruszyć ręką na drobne okruszki w garnku, a następnie stopniowo dolewać ciemne piwo, ciągle mieszając - masa powinna mieć konsystencję budyniu. Ewentualne grudki piernika można zmiksować. Do masy dodać pokrojone drobno owoce, migdały i rodzynki. Na końcu doprawić całość miodem i sokiem z cytryny według uznania oraz schłodzić. Potrawa pochodzi ze Śląska i podobnie jak kutia jest świetnym uzupełnieniem świątecznych ciast. 

Zobacz też przepis na moczkę od Koła Gospodyń Wiejskich:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska