Przepisem na wigilijny deser z pierników, czyli moczkę, podzieliła się nasza Czytelniczka Violetta Grzelka z Krakowa.
Składniki
- 1/2 kg zwykłego piernika lub pierniczków
- 1-2 butelki piwa karmi classic
- 1/2 kg suszu owocowego: morele, figi, gruszki, jabłka
- 200 g migdałów pokrojonych w słupki
- 200 g rodzynek
- łyżeczka masła
- sok z cytryny, miód do smaku
Wykonanie
Owoce suszone opłukać, zalać wodą i pogotować maksymalnie 15 min - nie mogą być rozgotowane. Następnie odcedzić, ostudzić lekko i kiedy są jeszcze ciepłe pokroić w drobną kostkę i dodać łyżeczkę masła.
Piernik (pierniczki) rozkruszyć ręką na drobne okruszki w garnku, a następnie stopniowo dolewać ciemne piwo, ciągle mieszając - masa powinna mieć konsystencję budyniu. Ewentualne grudki piernika można zmiksować. Do masy dodać pokrojone drobno owoce, migdały i rodzynki. Na końcu doprawić całość miodem i sokiem z cytryny według uznania oraz schłodzić. Potrawa pochodzi ze Śląska i podobnie jak kutia jest świetnym uzupełnieniem świątecznych ciast.
Zobacz też przepis na moczkę od Koła Gospodyń Wiejskich:
