reklama

Potrawy wigilijne. Jak zrobić zakwas do barszczu czerwonego? Przepis na barszcz czerwony na zakwasie Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Aromatyczny barszcz na zakwasie to jedno z dań wigilijnych.
Aromatyczny barszcz na zakwasie to jedno z dań wigilijnych. archiwum
Przepis na wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie z uszkami pieczarkowymi. Barszcz czerwony to klasyka na wigilijnym stole. W tym roku polecamy barszcz na własnym zakwasie. Smakuje wybornie i jest bardzo zdrowy.

Barszcz wigilijny czerwony na zakwasie domowym - przepis. - Przygotowanie barszczu na zakwasie wymaga trochę czasu, najlepiej zacząć go przyrządzać tydzień przed wigilią – radzą koszyckie gospodynie.

Składniki na zakwas

  • 1 kilogram buraków  
  • kilka ząbków czosnku obranych i pokrojonych na pół 
  • 2 litry przegotowanej, ostudzonej wody 
  • 10 ziarenek ziela angielskiego 
  • 3 listki laurowe 
  • 2 łyżki soli  
  • kromka razowego chleba

  
Wykonanie 
Buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Poukładać je na zmianę z przyprawami i czosnkiem w wyparzonej i wytartej kamionce lub słoju. Całość zalać wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć np. ceramicznym talerzykiem. Kamionkę lub słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą, zawiązać sznurkiem lub gumką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do słoika, trzymać w chłodzie. 

Składniki na wywar
 

  • 4 duże buraki 
  • włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler) 
  • 5 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu  
  • 5 ziarenek ziela angielskiego 
  • listek laurowy 
  • sól, cukier do smaku 

Wykonanie barszczu 
Grzyby namoczyć na kilka godzin. Ugotować w małej ilości wody, po ugotowaniu – przecedzić. Buraki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa zalać wrzątkiem, dodać sól, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, ziele angielskie i gotować do miękkości – po ugotowaniu przecedzić. Wywar z warzyw połączyć z wywarem z grzybów oraz dodać zakwas do smaku. Całość podgrzać, ale nie gotować. 
 

Składniki na uszka 
Ciasto 

  • 600 g  mąki pszennej 
  • 1 żółtko 
  • 1-2 łyżki oleju 
  • pół łyżeczki soli 
  • letnia woda (ok. 1 szklanki)

 
 
Farsz 

  • 80-100 dag pieczarek 
  • 2 cebule 
  • sól 
  • pieprz  
  • 2 łyżki masła do smażenia pieczarek 

Wykonanie
Pieczarki obrać, umyć i zatrzeć na tarełku o dużych oczkach. Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, smażyć na delikatnym ogniu do ładnego zeszklenia. Do cebuli dodać starte pieczarki, sól, pieprz i smażymy do czasu aż odparuje z nich woda. Wystudzić.  
Z podanych wyżej składników zrobić ciasto. Wszystko wymieszać, a następnie dolewać etapami gorącą wodę mieszając. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto cienko rozwałkować i foremką wyciąć niewielkie kółeczka. Na każde kółeczko nałożyć niewielką ilość farszu i zlepić uszka. Uszka wrzucić na gotującą się osoloną wodę i gotować około trzech minut.

Zobacz też: Wigilijny barszcz czerwony klasyczny - łatwy przepis

Zobacz też: TOP 10 sałatek na świąteczny stół

Zobacz koniecznie: HIT na święta. Pyszny sernik orzechowy na herbatnikach

Zobacz też: Ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie

Zobacz też: Nietypowe potrawy wigilijne. Zobacz TOP 12 niestandardowych dań wigilijnych naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Co jadano dawniej na Wigilię? Skąd wzięło się 12 potraw wigilijnych?

Zobacz też: Pomysły na nowoczesne świąteczne dania jak z Instagrama na Boże Narodzenie

Zobacz też: Pierogi na wigilijny stół. Najlepsze przepisy Czytelników

Zobacz też: Kompot z suszu. Jak przygotować kompot z suszonych owoców na Wigilię? Najlepsze przepisy!

Źródło: Agencja TVN

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

z
zarobiona

Przeraża mnie ile jest przy tym roboty... A to tak naprawdę jedno danie! Kto ma w dzisiejszych czasach tyle czasu by stać i gotować te 12 dań... Na pewno nie ja :P Zamiast bawić się w gotowanie barszczu po prostu kupuję np. kartonik litrowy Krakusa i z bani :P

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3