https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne: gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie na świąteczny stół [PRZEPIS]

mad
Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym.
Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym. Dwór Korona Karkonoszy
Przepis na wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną w grzybowym sosie.

Przepisem na wigilijne gołąbki podzielił się szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka.

Składniki na gołąbki

  • kapusta świeża
  • 1 kg kaszy gryczanej
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 1/2 kg cebuli
  • 150 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Składniki na sos

  • 1/2 kg podgrzybka świeżego lub mrożonego
  • 1/2 kg kurków świeżych lub mrożonych
  • 3 cebule
  • olej
  • śmietana kwaśna 18 proc.
  • śmietanka słodka
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Z kapusty wykroić głąb i sparzyć w wodzie w dużym garnku, oddzielając liść po liściu.
Kaszę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, masło i poddusić kilka minut. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. W liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć.
Dno garnka lub rondla wyłożyć paroma liśćmi kapusty, ułożyć ciasno gołąbki, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Grzyby w śmietanie. Grzyby oczyścić, pokroić w duże cząstki, obgotować w wodzie parę minut i odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Dodać grzyby, obie śmietany, oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagotować często mieszając.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Kibice Wisły Kraków mieli bilety na mecz w Rzeszowie. Już ich nie mają i nie kupią…

Kibice Wisły Kraków mieli bilety na mecz w Rzeszowie. Już ich nie mają i nie kupią…

Nawrocki obiecał Polakom ponad 90 mld zł. To bezkres absurdu

TYLKO U NAS
Nawrocki obiecał Polakom ponad 90 mld zł. To bezkres absurdu

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska