Przepisem na wigilijne gołąbki podzielił się szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka.
Składniki na gołąbki
- kapusta świeża
- 1 kg kaszy gryczanej
- 1/2 kg boczku wędzonego
- 1/2 kg cebuli
- 150 g masła
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Składniki na sos
- 1/2 kg podgrzybka świeżego lub mrożonego
- 1/2 kg kurków świeżych lub mrożonych
- 3 cebule
- olej
- śmietana kwaśna 18 proc.
- śmietanka słodka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Z kapusty wykroić głąb i sparzyć w wodzie w dużym garnku, oddzielając liść po liściu.
Kaszę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, masło i poddusić kilka minut. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. W liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć.
Dno garnka lub rondla wyłożyć paroma liśćmi kapusty, ułożyć ciasno gołąbki, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Grzyby w śmietanie. Grzyby oczyścić, pokroić w duże cząstki, obgotować w wodzie parę minut i odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Dodać grzyby, obie śmietany, oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagotować często mieszając.
Zobacz też:Potrawy wigilijne z nutą nowoczesności: złocisty karp z ziołami
Zobacz też:Jak zrobić karpia po zatorsku
Zobacz też:Wigilijny karp w galarecie
Zobacz też:Jak wybrać wigilijnego karpia?
Zobacz też:Przepisy naszych czytelników na świąteczne ciasta
Zobacz też: TOP 10 przepisów na wigilijne zupy
Źródło: Agencja TVN
