https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne z nutą nowoczesności: złocisty karp z ziołami [PRZEPIS]

mad
Wigilijny karp z ziołami.
Wigilijny karp z ziołami. Dwór Korona Karkonoszy
Przepis na wigilijnego karpia z ziołami.

Jak przygotować wigilijnego karpia? Oto jeden ze sprawdzonych przepisów: karp z ziołami.

Składniki

  • sprawiony karp
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • ulubione świeże zioła (rozmaryn, tymianek, majeranek, natka pietruszki itp.)
  • masło klarowane


Wykonanie

Karpia doprawić solą i pieprzem. Do brzucha włożyć kilka gałązek ulubionych ziół i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowanego karpia usmażyć powoli na klarowanym maśle z obu stron. Zioła wyciągnąć dopiero gdy karp będzie gotowy.

Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony

Zobacz też:Jak zrobić karpia po zatorsku

Zobacz też:Wigilijny karp w galarecie

Zobacz też:Jak wybrać wigilijnego karpia?

Źródło: Agencja TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska