https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta. Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie. Zobaczcie przepis!
Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie. Zobaczcie przepis! Fot. Aleksandra Faiks
Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie to propozycja na pyszne ciasto weekendowe. Zobaczcie przepis na ten niezwykły sernik.

Sernik z serka mascarpone i twarogu mocno pomarańczowy! Idealne ciasto dla wszystkich, którzy kochają serniki i pomarańcze! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie.
Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie. Fot. Aleksandra Faiks

Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie [PRZEPIS]

Składniki

  • 750 g twarogu mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 180 ml śmietany 18%
  • 200 g konfitury z pomarańczy
  • 1 łyżka aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżka aromatu cytrynowego
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżki mąki + 50 g do spodu
  • 5 jaj do masy + 1 do spodu
  • 200 g cukru do masy + 70 g do spodu
  • 70 ml śmietanki 30%
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 70 g czekolady gorzkiej (ja wybrałam taką z drobinkami pomarańczy)
  • 70 g masła
  • 1 łyżka przyprawy korzennej 
  • opcjonalnie - kilka plastrów karmelizowanej pomarańczy

Wykonanie
Zaczynamy od przygotowania produktów - muszą mieć temperaturę pokojową.
Tortownicę o wymiarach 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym czasie ucieramy masło z 70 g cukru oraz ubijamy jajko. Mieszamy wszystkie składniki razem, dodajemy mąkę i przyprawę piernikową. Masę wylewamy na papier do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach 8 minut.
Miksujemy twaróg z mascarpone, mąką, cukrem i skórką z pomarańczy. Dodajemy jajka i krótko miksujemy. Na koniec wlewamy śmietankę, aromaty i dodajemy rodzynki ze skórką kandyzowaną. Delikatnie mieszamy i wylewamy na upieczony spód.
Pieczemy w 180 stopniach 15 min, a następnie zmniejszamy temperaturę na 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 min.
Na sam koniec miksujemy konfiturę ze śmietaną 18% i wylewamy na wierzch ciasta. Wkładamy je z powrotem do piekarnika  i pieczemy jeszcze 15 min. Dekorujemy pomarańczami.
Przepis Aleksandry Faiks

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska