Sernik z serka mascarpone i twarogu mocno pomarańczowy! Idealne ciasto dla wszystkich, którzy kochają serniki i pomarańcze! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie [PRZEPIS]
Składniki
- 750 g twarogu mielonego
- 250 g mascarpone
- 180 ml śmietany 18%
- 200 g konfitury z pomarańczy
- 1 łyżka aromatu pomarańczowego
- 1 łyżka aromatu cytrynowego
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki mąki + 50 g do spodu
- 5 jaj do masy + 1 do spodu
- 200 g cukru do masy + 70 g do spodu
- 70 ml śmietanki 30%
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 70 g czekolady gorzkiej (ja wybrałam taką z drobinkami pomarańczy)
- 70 g masła
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- opcjonalnie - kilka plastrów karmelizowanej pomarańczy
Wykonanie
Zaczynamy od przygotowania produktów - muszą mieć temperaturę pokojową.
Tortownicę o wymiarach 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym czasie ucieramy masło z 70 g cukru oraz ubijamy jajko. Mieszamy wszystkie składniki razem, dodajemy mąkę i przyprawę piernikową. Masę wylewamy na papier do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach 8 minut.
Miksujemy twaróg z mascarpone, mąką, cukrem i skórką z pomarańczy. Dodajemy jajka i krótko miksujemy. Na koniec wlewamy śmietankę, aromaty i dodajemy rodzynki ze skórką kandyzowaną. Delikatnie mieszamy i wylewamy na upieczony spód.
Pieczemy w 180 stopniach 15 min, a następnie zmniejszamy temperaturę na 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 min.
Na sam koniec miksujemy konfiturę ze śmietaną 18% i wylewamy na wierzch ciasta. Wkładamy je z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 min. Dekorujemy pomarańczami.
Przepis Aleksandry Faiks
