Mazurki zdecydowanie kojarzą się ze świętami wielkanocnymi i goszczą na polskich stołach rokrocznie. Przepisów na te klasyczne i znane wszystkim wersje mazurów jest wiele. Podążając jednak za modą na zdrowe desery, szukamy lżejszych, mniej kalorycznych propozycji, jak na przykład wersje raw.
Raw - naturalne, surowe, organiczne
Określenie „raw” coraz częściej pojawia się w kuchni. Przez ten termin rozumiemy produkty, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Przykładami takich potraw mogą być na przykład koktajle lub ciasta na bazie surowych ziaren i orzechów. Przygotowując świąteczne słodkości możemy zainspirować się naturalnymi i surowymi produktami, tworząc zdrową wariację wielkanocnego mazurka. Taki zdrowy mazurek może być doskonałą alternatywą dla tych tradycyjnych, które często bywają bardzo słodkie.
Nowoczesna Wielkanoc – idź z duchem czasu
Kulinarna Wielkanoc wcale nie musi być nudna. California Prune Board poleca nieco bardziej nowoczesny przepis Michała Lachura na mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej. Z pewnością nie jest to tradycyjny przepis kulinarny, ale równie smaczny i bez wątpienia warty wypróbowania.
Mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej [PRZEPIS]
Składniki:
- 300 g śliwki kalifornijskiej
- 300 g migdałów ( + kilka sztuk do dekoracji)
- 2 szczypty soli
- skórka z 1 pomarańczy
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka rodzynek
- 4 śliwki kalifornijskie
- 1 łyżka płatków migdałowych
Wykonanie mazurka raw
Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości takiego mazurka - do 7 dni.
Zobacz też inne przepisy na wielkanocne dania
