Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta wielkanocne. Raw mazurek, czyli nowoczesne ciasto bez pieczenia na świąteczny stół [PRZEPIS]

mad
Raw mazurek, czyli nowoczesne ciasto bez pieczenia na świąteczny stół. Zobaczcie przepis.
Raw mazurek, czyli nowoczesne ciasto bez pieczenia na świąteczny stół. Zobaczcie przepis. Fot. archiwum
Wielkanoc 2024 za pasem. Na świątecznym, słodkim stole, oprócz tradycyjnych bab wielkanocnych, nie może zabraknąć także kolorowych mazurków. Kajmakowe, czekoladowe, z bakaliami. Nie sposób wymienić wszystkich. Obecnie najgorętszym trendem kulinarnym są mazurki raw. Co to za mazurek i jak go zrobić? Zobaczcie.

Mazurki zdecydowanie kojarzą się ze świętami wielkanocnymi i goszczą na polskich stołach rokrocznie. Przepisów na te klasyczne i znane wszystkim wersje mazurów jest wiele. Podążając jednak za modą na zdrowe desery, szukamy lżejszych, mniej kalorycznych propozycji, jak na przykład wersje raw.

Raw - naturalne, surowe, organiczne

Określenie „raw” coraz częściej pojawia się w kuchni. Przez ten termin rozumiemy produkty, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Przykładami takich potraw mogą być na przykład koktajle lub ciasta na bazie surowych ziaren i orzechów. Przygotowując świąteczne słodkości możemy zainspirować się naturalnymi i surowymi produktami, tworząc zdrową wariację wielkanocnego mazurka. Taki zdrowy mazurek może być doskonałą alternatywą dla tych tradycyjnych, które często bywają bardzo słodkie.

Nowoczesna Wielkanoc – idź z duchem czasu

Kulinarna Wielkanoc wcale nie musi być nudna. California Prune Board poleca nieco bardziej nowoczesny przepis Michała Lachura na mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej. Z pewnością nie jest to tradycyjny przepis kulinarny, ale równie smaczny i bez wątpienia warty wypróbowania.

Mazurek bez pieczenia z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej [PRZEPIS]

Składniki:

  • 300 g śliwki kalifornijskiej
  • 300 g migdałów ( + kilka sztuk do dekoracji)
  • 2 szczypty soli
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rodzynek
  • 4 śliwki kalifornijskie
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Wykonanie mazurka raw
Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości takiego mazurka - do 7 dni.

Zobacz też inne przepisy na wielkanocne dania

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska