Ciasta na Boże Narodzenie - proste ciastka z jabłkami. Teresa Brandys pracuje w "Krakowskiej” od 26 lat. Najpierw kierowała Działem Łączności z Czytelnikami, teraz - Działem Poradników i Dodatków. - Tym razem chcę się z Państwem podzielić prostym przepisem na ciastka z jabłkami - mówi. - Są przepyszne. To nie tyle przepis na święta, ile pod choinkę, w prezencie na cały rok. Robi się je bardzo szybko i najlepsze są świeże.
Składniki na ciasto
- 20 dag sera białego
- 20 dag masła
- 20 dag mąki
Dodatkowo
- kilka jabłek, najlepiej szara reneta
- jajko lub żółtko do smarowania
- cukier kryształ lub zwykły
Wykonanie
Ser przepuścić przez praskę lub zemleć na maszynce, dodać do niego masło i mąkę. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na 2, 3 mm i wykrawać szklanką albo foremką kółka. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i jeszcze je podzielić, żeby nie były za grube. Jabłka układać na połówce wyciętych krążków z ciasta i wywinąć na nie drugą połowę. Złożone ciastko posmarować od góry dobrze roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem (można przyłożyć do cukru na talerzyku). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku aż się zazłocą.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
