Panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie (gmina Myślenice) wyśmienicie gotują i pieką, korzystają oczywiście ze starych, sprawdzonych przepisów. Przepisem na ciasto drożdżowe z jeżynami i kruszonką podzieliła się Elżbieta Kurowska.
Składniki na ciasto drożdżowe
- 50 dag mąki tortowej
- ok.1/4 l mleka
- 5 dag drożdży
- 10 dag cukru
- 8 dag masła
- jajko
- 2 żółtka
- otarta skórka z cytryny
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 70 dag jeżyn
- 10 dag cukru
- 3 łyżki tartej bułki
Składniki na kruszonkę
- 10 dag masła
- 10 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
Wykonanie
Połączyć ze sobą składniki na kruszonkę, tak aby powstało gładkie ciasto. Masło powinno być miękkie. Włożyć je na godzinę do lodówki do stwardnienia. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, dodać sól, jajka, stopiony tłuszcz i rozpuszczone w cukrze drożdże. Wlać większość ciepłego mleka i zarabiać, aż w cieście ukarzą się pęcherzyki powietrza. Resztę mleka dodawać w razie potrzeby w czasie zarabiania. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć do blachy formując ok. 2-cm brzeg. Dno ciasta posypać częścią bułki tartej. Resztę bułki wymieszać z jeżynami i cukrem i rozsypać po cieście. Na wierzch zetrzeć kruszonkę na tarce o dużych oczkach. Piec w średnio gorącym piekarniku około 30 minut.
Zobacz także:
"Kuchenne rewolucje". Oto restauracje, które upadły, nie pom...
Zobacz koniecznie:TOP 7 zdrowych koktajli naszych Czytelników
Zobaczcie TOP 10 przepisów na serniki naszych Czytelników:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
