Ciasto z rabarbarem. Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką. Nie można mu się oprzeć! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką. Zobaczcie przepis!
Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Pyszne ciasto z rabarbarem, powidłami i kruszonką. W sam do popołudniowej kawy. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Ciasto z rabarbarem to propozycja na pyszny wiosenny deser do kawy. Spieszcie się, nowiem sezon na rabarbar trwa krótko!

Ciasto z rabarbarem, powidłami i kruszonką [PRZEPIS]

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki
  • 100 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • 20 g drożdży

Składniki na kruszonkę

  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki

Dodatkowo:

  • 300 g rabarbaru
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Wykonanie
1. Mąkę przesiać na stolnicę i połączyć z margaryną. Dodać żółtka, cukier, śmietanę, pokruszone drożdże oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm.
2. Z masła, cukru i mąki zagnieść kruszonkę. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę.
3. Ciasto na blaszce posmarować powidłami śliwkowymi. Na cieście rozłożyć rabarbar. Oprószyć cukrem waniliowym. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Kryzys wieku średniego. Skąd się bierze i czy dotyka wszystkich?

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Iga

Mam słabość do rabarbarowych wypieków. Zawsze robię na weekend. Siedzimy całą rodzinką i zajadamy, a do popicia soczek drwitta albo herbata :-)

Dodaj ogłoszenie