- Ciasto murzynek to niewątpliwie smak mojego dzieciństwa. Dziś coraz częściej sięgam do zeszytu babci, by przygotowywać różne słodkości. Warto – mówi nasza Czytelniczka Justyna Kalemba.
Zobaczcie przepis!

Ciasto murzynek [PRZEPIS]
Składniki
- 2,5 szklanki cukru (gdy ktoś woli mniej słodkie ciasta - wystarczą dwie szklanki)
- 25 dag masła lub margaryny
- cukier wanilinowy
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 łyżek kakao
- ½ szklanki wody
- kokos (opcjonalnie)
Wykonanie
Cukier, cukier wanilinowy i kakao wsypać do garnka i zalać wodą. Zagotować i dodać masło lub margarynę. Rozpuścić i wystudzić. Pół szklanki odlać na polewę.
Do zimnej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu polać pozostawioną polewą i ewentualnie posypać kokosem.
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?