https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na murzynka. Kultowe ciasto „murzynek" z przepisu babci. Proste i pyszne

mad
Ciasto "murzynek". Proste i pyszne.
Ciasto "murzynek". Proste i pyszne. Fot. mad
Proste i dobre. Takie jest właśnie ciasto „murzynek”. Robi się je błyskawicznie, a smakuje wybornie. Jak je zrobić? Podpowiedzi poszukała nasza Czytelniczka w zeszycie kulinarnym babci.

- Ciasto murzynek to niewątpliwie smak mojego dzieciństwa. Dziś coraz częściej sięgam do zeszytu babci, by przygotowywać różne słodkości. Warto – mówi nasza Czytelniczka Justyna Kalemba.
Zobaczcie przepis!

Przepis na murzynka. Kultowe ciasto „murzynek

Ciasto murzynek [PRZEPIS]

Składniki

  • 2,5 szklanki cukru (gdy ktoś woli mniej słodkie ciasta - wystarczą dwie szklanki)
  • 25 dag masła lub margaryny
  • cukier wanilinowy
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 łyżek kakao
  • ½ szklanki wody
  • kokos (opcjonalnie)

Wykonanie
Cukier, cukier wanilinowy i kakao wsypać do garnka i zalać wodą. Zagotować i dodać masło lub margarynę. Rozpuścić i wystudzić. Pół szklanki odlać na polewę.
Do zimnej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu polać pozostawioną polewą i ewentualnie posypać kokosem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

O
Ogarnijcie się w tej GK
Kultowe ciasto „murzynek"…

Jasne, nie np. „popularne”, „lubiane” etc. tylko od razu z grubej rury: „kultowe”.

Ciekawi mnie, czy to ciasto naprawdę jest dla kogokolwiek przedmiotem „kultu”?
M
Magda

Lubię, mój musi zawierać obowiązkowo dobre kakao czyli decomorreno ;-)

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska