Teraz, kiedy sezon na cukinię w pełni, warto sięgać po to warzywo szczególnie chętnie – potrawy z cukinii są łatwe w przyrządzeniu, smaczne, a ponadto zdrowe.

Makaron penne z cukinią [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 3 ząbki czosnku
- 1 paczka makaronu penne (400 g)
- 3 łyżki sosu serowego (np. Tarsmak)
- sól, pieprz do smak
Wykonanie:
Cukinię umyć, pokroić w średniej grubości plastry i podsmażyć na oliwie. Doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną kolendrę. Całość chwilę poddusić, następnie dodać ugotowany al dente makaron, sos serowy i wymieszać.

Koszyczki z cukinii i ricotty [PRZEPIS]
Składniki:
- 2 młode cukinie
- 300 g sera ricotta
- 1 garść orzeszków pistacjowych
- 3 łyżki sosu chrzanowego
- skórka z jednej cytryny
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Cukinię umyć i wyciąć z niej małe koszyczki, wydrążając miąższ ze środka. Na dno koszyczków nałożyć sos chrzanowy, a następnie ricottę. Serek posypać posiekanymi pistacjami i drobno posiekaną skórką ze sparzonej cytryny. Całość pokropić oliwą z oliwek.

Sałatka z grillowaną cukinią [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 250 g bobu
- 3 pomidory
- 4 jajka
- 150 g sera feta
- sos czosnkowy
- 1 pęczek szczypiorku
- świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupinek. Cukinię pokroić w krążki, zgrillować na patelni, a następnie doprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i wyłożyć na talerze. Na sałacie ułożyć pokrojone w cząstki pomidory, cząstki ugotowanych jajek, bób, zgrillowaną cukinię i pokrojoną w kostkę fetę. Sałatkę polać sosem czosnkowym (można kupić gotowy,m a można wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodać sól i pieprz do smaku) i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
